SKOKS

Slam får folk til å føle seg mindre alene

Forfatter og kulturaktivist Martine Næss Johansen står bak «SLAM - Dette er ikke en diktsamling». Boka presenterer 23 aktive slampoeter og lanseres med en helaften i den kraftfulle poesiens tegn.

– Om du er litt musikalsk av deg, kan du følge rytmen til hver enkelt og slå takten til ordene deres mens du leser, sier Martine Næss Johansen.
– Om du er litt musikalsk av deg, kan du følge rytmen til hver enkelt og slå takten til ordene deres mens du leser, sier Martine Næss Johansen.
Publisert

Boka lanseres på Skeivt kunst- og kultursenter, SKOKS, fredag 27 oktober.

 – Slam er en utpreget muntlig og kroppslig måte å framføre dikt på. Hvordan formidler man vitale ord fra scenen mellom stive bokpermer?

 – Slam er en opplevelse, noe som skjer i møtet mellom poeten og publikum. Så løsningen ble å invitere leseren med inn, som en aktiv deltager, sier Martine Næss Johansen.

– Hvordan foregår det?

– Hvert ord i boka bør leses høyt. Og særlig diktene så klart. Alle poetene blir introdusert individuelt og leseren får tips om hvordan tekstene deres kan gripes an. Det skjer noe annet med ordene når man sier dem høyt, påpeker Næss Johansen.

– Ordene blir kraftigere, og den som leser må eie teksten på en annen måte.

Les for en venn!

Noe av det spesielle med slampoesien, er at poetens unike liv og blikk skaper et umiddelbart og nytt fellesskap i salen. Erfaring og innsikt på tvers av vanlige kategorier utveksles mellom scene og publikum.

– Denne opplevelsen er det vel vanskelig å få del i alene, om man leser aldri så høyt?

– Kanskje man kan ringe en venn og lese for dem? foreslår Næss Johansen.

– Eller, ring noen du kjenner til? Som kanskje er ny i landet og deler den erfaringen poeten skriver om? Skap et nettverk!

– Så selve formen du har gitt boka er ment å gjenskape kontakten som oppstår under en slam-kveld?

– Riktig!

Slå takten til diktet

En annen utfordring, har vært å gi de ulike diktene en form på trykk som svarer til de ulike poetenes særegne måte å lese på.

Det har Næss Johansen løst ved å sette opp diktene slik at det grafiske uttrykket hermer rytmen når stoffet til presenteres fra scenen.

– For eksempel ser teksten til en rapper helt annerledes ut enn diktet til en som vanligvis skriver mer «trykkevennlig», sier Næss Johansen.

– Om du er litt musikalsk av deg, kan du følge rytmen til hver enkelt og slå takten til ordene deres mens du leser.

– Hvilke poeter får publikum møte på scenen lanseringskvelden?

– Det kommer an på når de kommer, humrer Martine Næss Johansen.

– Jeg er ikke helt sikker enda, det er mer som en jam dette. Det som er sikkert, er at jeg har invitert med noen nye poeter. De er ikke med i denne boka, men jeg er ganske sikker på at de kommer til å være med i den neste.

 Info: «SLAM — Dette er ikke en diktsamling»

 

 

 

Powered by Labrador CMS