Oslo World

Pussy Riot til Oslo World

– Pussy Riot har formet vår idé om aktivisme i kulturen i dag, sier Oslo Worlds festivalsjef Alexandra Archetti Stølen.

Pussy Riot.
Publisert Sist oppdatert

Det er ti år siden Pussy Riot uten forvarsel stormet inn i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva og protesterte mot Putin-regimet og støtten det fikk fra den russisk-ortodokse kirken.

Det aktivistiske punkrock-kollektivet hadde allerede gjennomført en rekke lignende gerilja-opptredner - men denne gangen tok det fyr. Hendelsen medførte at tre av bandets medlemmer ble arrestert, og gjorde Pussy Riot til en av de synligste motstandene mot regimet i Russland over hele verden. Senere samme år ble medlemmet Yozh invitert for å snakke under Oslo World.

Ti år er gått, og kampsonen er blitt utvidet. I tillegg til tidlige protester mot russiske homopropaganda-lover har gruppen blant annet rettet et skarpt søkelys mot innsattes kår i russiske fengsler, hvor noen av medlemmene snakker av erfaring. De har adressert den politiske situasjonen i andre land, som i USA under Trump i enkeltlåter, men fremdeles er det Putins regime og konsekvensene av det som forblir kjernen i prosjektet.

Pussy Riot.

Kompromissløse

Det har vi for eksempel sett i etterdønningene av Russlands invasjon av Ukraina. Når Pussy Riot spiller konserter i dag går deler av inntektene deres, både gjennom salg av merchandise og billetter, til inntekt for barnesykehus i Kyiv. På scenen markerer de motstand mot krigen. Gjennom årene har hvem som opptrer bak de gjenkjennelige, fargerike balaklavaene vekslet - men kompromissløsheten og offervilje har vedvart.

Pussy Riot har rett og slett vært med på å definere både motstand mot Putin-regime og popkulturell aktivisme i vår tid. Det har kostet medlemmene dyrt. Når Oslo World i år inviterer dem tilbake, møter vi et hardtslående band som har funnet banebrytende måter å omsette brennbare budskap i uforglemmelige, visuelle liveopplevelser. Slik treffer de hardere enn noensinne.

– Siden vi inviterte et medlem av Pussy Riot til Oslo World i 2012 for å snakke om situasjonen i Russland, har vi holdt sporadisk kontakt med dem via managementet, sier festivalsjef Alexandra Archetti Stølen.

Det er åpenbare politiske årsaker til at deres protest fremstår ekstra relevant i år.

– Men mye av grunnen til at vi ble inspirert til å booke dem akkurat nå, er også en oppsiktsvekkende god konsert de nylig holdt i Ljubljana. Måten de gikk rett i strupen på diktaturstaten, sensurkrefter, og benyttet seg av visuelle virkemidler og musikk for å innlemme alle i budskapet, viste så tydelig hvordan Pussy Riot har formet vår idé om aktivisme i kulturen i dag. De er rett og slett et fantastisk liveband, og de har noe på hjertet som publikum i Oslo trenger å oppleve, sier Archetti Stølen.

Powered by Labrador CMS