Skeiv sommer

– Mine hjertesaker er skeiv historie og Skeivt arkiv

– Av historiske grunner kan vi veldig lite om den norske skeive historien, og jeg jobber hardt for å være med og bøte på dette, sier professor Tone Hellesund.

Professor Tone Hellesund var svært viktig for opprettelsen av Skeivt arkiv ved Universitetet i Bergen. For tiden fokuserer Hellesund sin egen forskning hovedsakelig på seksualiteshistorie og skeiv historie. Framover er Hellesund også prosjektleder for Queerdom, et stort forskningsprosjekt som skal undersøke skeive hjemmeliv og intimiteter. Men først skal hun ha ansvaret for avviklingen av Why (queer) history matters, en stor konferanse ved UIB sist i august.
Publisert Sist oppdatert

– Tradisjonen tro har Blikk sommerspalte i år igjen. Som regel er den lettbeint, men i år er det vanskelig å ikke adressere skytingen i Oslo natt til 25.juni. Pride ble ikke som vi hadde trodd i år. Hvordan går det med deg?

– Det går bra med meg, men det er selvsagt skummelt å se hvordan skeivhet og skeive blir del av svært polariserte kulturkriger. Alle undersøkelser viser at den norske befolkningen blir mer og mer aksepterende overfor skeive, og det er lite homo- og transhat i Norge. Men den lille minoriteten som hater er farlig nok, og det er jo flere grupperinger som for tiden har valgt seg ut skeive og transpersoner som kulturelle hovedfiender.

29. – 30. august arrangerer vi konferansen Why (queer) history matters ved Universitetet i Bergen. Her har vi fått fantastiske forelesere fra hele verden som vil snakke om hvordan mangelen på kunnskap om skeiv historie, eller sensur av og «fake news» om skeives plass i historien blir (mis)brukt i ulike politiske sammenhenger. Historiekunnskap er et viktig våpen i kulturkrigene. Gå inn og sjekk listen over de fantastiske foreleserne, og meld deg på, fysisk eller digitalt.

– I år er det skeivt kulturår. Så, hva har vært din beste skeive kulturopplevelse til nå?

– Hvis jeg må velge én ting, så må det være Tid for glede av Arne Lygre på Det norske teateret. Jeg gråt og lo, og ble utrolig berørt. Men ellers så vil jeg også nevne den flotte markeringen av avkriminaliseringsdagen på Nasjonalbiblioteket i april, den strålende utstillingen Det skeive blikket på KODE, og konsert med verdens søteste – og eneste - nynorske, skeive køntriband: Foreningen for By og Bygd.

– Hvilken låt går på repeat hos deg i sommer?

– Jeg har vært i San Sebastian på ferie og laget meg en spansk spilleliste. Dette ble en av sommersangene mine:

– Hva leser du/ser du på i sommer?

– Jeg hadde også spanske forfattere med i kofferten, og romanen A Heart So White av Javier Marías ble sommerens største leseropplevelse.

– Kampen fortsetter! Hva er din skeive hjertesak?

– Min hjertesak er skeiv historie og Skeivt arkiv. Av historiske grunner kan vi veldig lite om den norske skeive historien, og jeg jobber hardt for å være med og bøte på dette. Den skeive historien er langt fra bare en elendighetshistorie, og fortidens forståelser av kjønn og seksualitet er interessant, kompleks og mangfoldig. Jeg leder forskningsprosjektet QUEERDOM som skal forske på skeive hjemmeliv 1842-1972, og i september kommer boken Skeiv lokalhistorie, utgitt av Lokalhistorisk institutt på Nasjonalbiblioteket. Nylig fikk vi også penger til endelig å gå i gang med å forske på den skeive bevegelsens historie.

Både skolen og de kulturhistoriske museene er utrolig viktige arenaer for at barn og ungdom skal få vite at ulike former for skeivhet er noe som har eksistert til alle tider og i de fleste kontekster. Det er ikke noe som har eksistert «andre steder», men også i norske bygder og byer, i sjøfartshistorien, familiehistoriene, polarhistorien, krigshistorien, ja over alt. Jeg er utrolig imponert over hvordan så mange norske museer og arkiver har brettet opp armene i forbindelse med skeivt kulturår og begynt å avdekke og formidle skjulte skatter i samlingene. Takk til alle fantastiske museums- og arkivfolk. Fortsett dette viktige arbeidet også etter 2022.

Powered by Labrador CMS