Terror

Støre: – Hetsen er spesielt stor mot transpersoner

– Det har gjort inntrykk på meg denne sommeren å møte så mange som fortsatt setter ord på den utryggheten de møter i den norske hverdagen, sa statsminister Jonas Gahr Støre under sin tale elleve år etter terrorangrepet 22. juli.

26. juli, dagen etter terrorangrepet der to mennesker mistet livet, la statsminister Jonas Gahr Støre ned blomster i blomsterhavet ved London Pub og Per på hjørnet.
Publisert Sist oppdatert

I dag er det elleve år siden terroren 22. juli. Totalt mistet 77 mennesker mistet livet under terrorangrepet i 2011. Klokken 9.30 i dag startet minnemarkeringen utenfor Høyblokka i Oslo, der mistet åtte personer mistet livet.

– Skytingen 25. juni rammet hele det skeive miljøet i Norge, sa statsminister Jonas Gahr Støre under sin tale.

– Vi vet at skeive opplever hat, trusler og vold. Hetsen er spesielt stor mot transpersoner, som møter utfordringer nok i utgangspunktet. Sånn skal vi bare ikke ha det i Norge. Og vi skal bruke 22. juli, i respekt for de vi mistet, til å vende ryggen mot dette. I Norge skal du kunne mene hva du vil, tro på hva du vil og elske hvem du vil.

– Snakke ut mot både holdningene og handlingen

– Vi sier, med rette, at bare én mann gjennomførte handlingen 22. juli. Men så vet vi, og vi sier, og vi bær si at mange flere delte holdningene, sa Støre.

– I fjor sa vi veldig tydelig, på tiårsmarkeringen, at vi alle har et ansvar for å motvirke ekstremismen. Vi appelerte da til den etablerte, demokratiske høyresiden i Norge og ba dem snakke tydelig til de deler av befolkningen som lytter mer til dem enn oss. Akkurat som vi har et ansvar for å snakke til de deler av befolkningen som lytter mer til oss. I dag gjentar jeg dette budskapet, men mot et annet bakteppe.

Deretter påpekte statsministeren at gjerningsmannen 25. juli, Zaniar Matapour (43), «høyst trolig» var motivert av islamistisk ekstremisme.

– Derfor henvender jeg meg i dag til de moderate muslimene, det store flertallet i det muslimske miljøet, og ber dem snakke ut mot både holdningene og handlingen. Igjen, snakke tydelig til de deler av befolkningen som lytter spesielt til dere, sa Støre.

Får ikke bistandsadvokat

Samtlige overlevende etter terrorangrepet 22. juli 2011 fikk bistandsadvokat i etterkant av hendelsen. Dette omfattet også personer som oppholdt seg i og rundt regjeringskvartalet da bomben gikk av og de som bisto ungdommene i Tyrifjorden rundt Utøya i båt.

Advokat Christian Lundin representerte flere av de berørte etter 22. juli. Han forteller til NRK at han representerer i overkant av 60 personer berørt av skytingen utenfor London Pub og Per på hjørnet. 35 av dem fikk avvist sin begjæring om bistandsadvokat. Tingretten har omgjort avgjørelsen for 2 av dem.

Dette betyr at 33 av hans klienter til nå har fått avslag på sin søknad om bistandsadvokat etter terrorangrepet 25. juni.

«Dette er tilfeldige sivile og sivile helter som nå føler seg sviktet», sier Lundin til NRK.

«Tingretten har lagt seg på en utrolig streng linje som bryter fundamentalt med tidligere praksis, for eksempel praksisen som ble fulgt etter terrorhandlingene i 2011. De som var til stede på Utøya og i Regjeringskvartalet fikk alle oppnevnt bistandsadvokat for å ivareta deres interesser i saken.»

Powered by Labrador CMS