Massiv kvinnedag i Oslo

Kvinnedagen i Oslo trakk over 10 000 deltakere som samlet seg bak paroler mot reservasjonsrett og tvangssterilisering av transpersoner.

Publisert Sist oppdatert

Det var ventet at årets 8. mars-tog ville få rekordoppslutning. Kampen mot reservasjonsretten har samlet grasrota og beviset fikk vi i ettermiddag på Youngstorget i Oslo da over 10 000 personer sluttet seg til toget som gikk gjennom sentrum.

Arrangementet på Youngstorget startet med sang av Tuva Livsdatter Syvertsen før det ble appeller fra ulike organisasjoner og grupperinger. Skeiv Ungdom stilte i 8. mars-toget med parolen «Stopp tvangssterilisering».

– I årets 8. mars-tog har det vært en stor skeiv seksjon og det er mange skeive aktivister som deltar, sier Line Halvorsrud, leder i Skeiv Ungdom. Halvorsrud er glad for det store oppmøtet.– Det skyldes nok i stor grad at det har vært mye snakk om Kvinnedagen i det siste. Men for Skeiv Ungdom er det helt naturlig å delta fordi vi er opptatt av de sentrale temaene rundt Kvinnedagen, som retten til å bestemme over egen kropp. Der kommer vår parole også inn som en del av det.

– Men hvorfor er det så stort oppmøte akkurat i år?

– Det har vært mer fokus på dagen i media. Men i tillegg så har det kommet noen angrep på helt fundamentale rettigheter som gjelder majoritetsbefolkningen, som reservasjonsretten, og det er klart at det er rettigheter som er viktige for folk flest. Og så håper vi at man kan se det i sammenheng med rettighetskampen vi i Skeiv Ungdom fører på vegne av minoritetsbefolkningen, sier Halvorsrud til Blikk Nett.

Skeiv Ungdoms parole mot tvangssterilisering og kastrering ble godt mottatt i toget.

– Det er mange som spør oss om tvangssterilisering og kastrering. Da forteller vi hva saken gjelder og de fleste visste ikke om denne praksisen og blir sjokkert. At dette er noe som skjer i Norge anno 2014 sjokkerer mange. Det at vi er tilstede i 8. mars-toget med parolen vår fører til en bevisstgjøring av folk flest, avslutter Line Halvorsrud.

Se flere bilder her:

Blikk Nett på Facebook

Powered by Labrador CMS