Taylor Mac «Holiday Sauce ... Pandemic!»

Overflødighetshornet Taylor Mac

Den internasjonale Ibsenprisen 2020 går til den amerikanske drag- og performanceartisten Taylor Mac. Lørdag 12. desember kan du være med på prisutdelingen, samt se Taylor Macs forestilling «Holiday Sauce ... Pandemic!», strømmet fra Nationaltheatret.

Publisert Sist oppdatert

Det gikk et sus av begeistring gjennom den queere undergrunnen da det ble kjent at Den internasjonale Ibsenprisen 2020 gikk til drag- og performanceartist Taylor Mac.

Taylor Mac Bowyer

Alder: 47.

Pronomen: Bruker «judy» som pronomen om seg selv.

Kommer fra: Stockton, California, USA.

Bor: New York, USA.

Gjør: Dramatiker, skuespiller, dragartist, singer-songwriter, performancekunstner, regissør og produsent. Har skrevet 17 verk for teater og vunnet en rekke utmerkelser, inkludert en MacArthur Fellow, en Tony-nominasjon og finalist-utnevnelse til Pulitzer-prisen.

Sivil status: gift med arkitekten Patt Scarlett.

Aktuell: Vinner av Den Internasjonale Ibsenprisen 2020. Teaterstykket «HEN» med Ellen Horn i hovedrollen på Nationaltheatret som har norgespremiere 20. januar.

«A 24-Decade History of Popular Music» på Festspillene i Bergen26. og 27. mai.

Info: nationalthetret.no, fib.no og taylormac.org

– Det er rart å tenke på at noen har fulgt med på hva jeg har gjort, sier Taylor Mac (47) til Blikk på telefon fra New York.

At en dragartist og performancekunstner som i mange år har operert i den skeive undergrunnen kobles opp mot selveste Henrik Ibsen er i seg selv så skeivt at Taylor Mac humrer fornøyd. – I dag er det nok mange som tenker de kan starte en karriere som dragartist, men da jeg startet 1994 var drag det samme som å si, «ok, jeg kommer aldri til å bli tatt seriøst ...» haha.

Banebrytende og grenseoverskridende Taylor Mac er hovedsakelig aktiv i New York, men verkene hans er blitt fremført på en rekke scener over hele verden. Mac er den første amerikanske vinneren av prisen; tidligere vinnere inkluderer ikoniske kunstnere som Christoph Marthaler, Forced Entertainment, Peter Handke, Peter Brook, Ariane Mnouchkine, Heiner Goebbels og Jon Fosse.

– Taylor Mac er en banebrytende og grenseoverskridende scenekunstner. En kunstner som på spektakulært vis makter å gi oss andre og rikere perspektiver på tiden vi lever i og hva det vil si å være et menneske. Komiteen har i sitt arbeid ønsket å hedre en “game changer” som åpner øynene våre for hva teater kan være. I Taylor Mac har vi en prisvinner som ser forbi seg selv, med et brennende engasjement for likeverd og samfunn. Beslutningen om å gi Taylor Mac prisen ble tatt i januar, før Covid-19 satte verden på hodet. Nå, i lys av det siste årets dramatiske hendelser er jeg takknemlig for en samlende kraft som det Mac representerer, kanskje særlig nå når scenekunst ikke kan oppleves tett sammen. At det er Taylor Mac som mottar International Ibsen Award for 2020 gir mening, og det gir trøst, sier komiteleder Ingrid Lorentzen.

Komiteen uttaler videre at «Taylor Mac stiller grunnleggende spørsmål om hva teater bør være og hvorfor det er viktig i det tjueførste århundre. I en verden preget av økende polarisering og splittelse, skaper Taylor Mac verker som viser teatrets potensial til å knytte sammen og forene publikum, til å tenke på hvordan vi forholder oss til forskjellige kulturuttrykk og hva det betyr å kommunisere med andre dikterisk, etisk og politisk gjennom scenekunsten.»

Ibsen-prisen på nett

Selve utdelingen vil også foregå på nett. Men det skal ikke legge en demper på seremonien.

Kveldens vert er ingen ringere enn NRKs Anne Lindmo og Nils Bech står på scenen. Teatrets kreative leder, Hanne Tømta, samt ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett, Ingrid Lorentzen og kulturminister Abid Raja vil presentere prisen til vinneren Taylor Mac, som i tur vil levere en ekstravagant takketale direkte fra New York.

Etter seremonien er det så klart for forestillingen «Holiday Sauce ... Pandemic!».

– Forestillingen er som en seremoni. En seremoni hvor vi som queers tar grep og snur opp ned på konvensjonene og selv tar ansvar for å ta vare på hverandre, sier Taylor Mac til Blikk.

Se: Utdeling av Ibsenprisen, Nationaltheatret kl. 19

Kjøp billett til: «Holiday Sauce ... Pandemic!», Nationaltheatret kl. 20

Den internasjonale Ibsenprisen

Den norske regjeringen etablerte den Internasjonale Ibsenprisen I 2007. Prisen skal honorere en person, institusjon eller organisasjon som har tilført verdensdramatikken eller teatret nye kunstneriske dimensjoner. Prisen deles ut på Nationaltheatret annethvert år.

Vinneren mottar 2.5 millioner kroner, og velges av en komité av sju profesjonelle teateraktører utnevnt av Kulturdepartementet.

Les stort intervju med Taylor Mac i BLIKK nr. 1, 2021

Powered by Labrador CMS