Scene

Adrian Angelico i Operaen

Han har vunnet publikum over hele Europa med sin stemme og musikalitet. Nå vender operasangeren Adrian Angelico hjem.

Publisert

Adrian Angelico har blitt et stort navn på den internasjonale opera- og konsertscenen. Her hjemme har han utmerket seg med sine nytolkninger av klassiske operaroller, i tillegg til at han drar veksler på sin samiske bakgrunn ved å kombinere klassisk sang og joik. Som trans er han også en kjent skeiv stemme.

Fra Puccini til Les Mis

Til Operaen søndag 1. oktober har han med seg et program hvor Vivaldi, Puccini og Händel møter «Les Misérables» og Rodgers/Hammersteins «You’ll Never Walk Alone». Ikke nok med det, Angelico har også satt ny tekst til barokk-komponisten Barbara Strozzis berømte «Che si può fare», som har fått den norske tittelen «Jeg er alene».

Programmet etter pause byr på et markant skifte når søkelyset rettes mot den nordnorske identiteten – med rytmer, trøkk og volum, og fullt band på scenen.

En hyllest til nord

– For meg er den samiske joiken noe av det mest unike med kulturen, sier Angelico om det som er en av Europas eldste folkemusikkformer. Når han kombinerer elementer fra opera og joik, blir uttrykket helt unikt.

Blant joikene publikum får høre, er Mari Boine og Rawdna Carita Eiras skjellsettende «Elle», kjent fra filmen «Kautokeino-opprøret» – men denne klassiske versjonen av joiken har du aldri hørt før. Angelico joiker også søsteren sin, Pernille, i et arrangement kjent fra NRK-programmet Muitte Mu.

Programmet ellers er spekket med musikalske hymner til det nordlige – på norsk, samisk og kvensk. Med seg har Angelico Frode Fjellheim med band. I en årrekke har Fjellheim vist seg som en av våre fremste tradisjonsbærere og fornyere av samisk musikk, og han markerte seg internasjonalt da han komponerte åpningslåta i Disney-filmen «Frost».

Powered by Labrador CMS