f.v. Ingvild Endestad, Christine Marie Jentoft og Morten Hegseth Riiber.

Hvem får Skamløsprisen 2020?

FRI-leder Ingvild Endestad, aktivist Christine Marie Jentoft og journalist Morten Hegseth Riiber er finalistene i årets kåring av Skamløsprisen.

Publisert

Hvorfor deler Sex og samfunn ut Skamløsprisen?

Sex og samfunn ønsker å fjerne skam rundt temaer knyttet til seksualitet ved å berømme enkeltpersoner, organisasjoner eller grupper som jobber for å løfte temaet og fjerne skam. Skam, enten selvpålagt eller pålagt av andre, kan blant annet bidra til at mennesker ikke fullt ut kan leve i tråd med sin ønskede seksualitet, enten dette innebærer identitet, orientering, preferanser, følelser eller annet som for enkelte kan virke utfordrende.

Fact: Click to add text

Skamløsprisen deles ut av Sex og samfunn og prisens formål er å løfte frem enkeltpersoner, organisasjoner eller grupper som har oppmuntret til mot og åpenhet om skambelagte områder innenfor seksualitet.

Prisen skal bidra til å øke synlighet, bevissthet og kunnskap rundt temaer knyttet til seksualitet. Skam og stigmatisering gjør at sider ved seksualitet kan føles vanskelig å snakke om, og med denne prisen ønsker Sex og samfunn å motarbeide dette. Prisen skal sørge for at ulike sider ved seksualitet slippes frem i lyset og på den måten ønsker Sex og samfunn at prisen skal bidra til å fjerne skam.

I dag lanserte Sex og samfunn årets topp 3 kandidater:

Christine Marie Jentoft, aktivist og forfatter

Christine Marie Jentoft er aktivist, forfatter, mor og transperson. Utdrag fra nominasjonsteksten: «For svært mange personer med kjønnsinkongruens er hun er håp i mørket, en kriger som aldri gir opp og som på vegne av mange andre kan stå i et hardt offentlig ordskifte og forsvare de som ikke tør eller klarer. Måten hun arresterer hatefulle ytringer med saklighet, kunnskap og tålmodighet, er minst én pris verdig.»

Ingvild Endestad, leder i Foreningen FRI

Ingvild Endestad er leder i Foreningen FRI. Utdrag fra nominasjonsteksten: «Som leder i FRI har Ingvild deltatt aktivt i samfunnsdebatten og jobbet for å øke skeives rettigheter, gi skeive bedre rettsvern og øke synligheten til Pride – og slik nådd bredt ut, både sosialt og geografisk.»

Morten Hegseth Riiber

Morten Hegseth Riiber er journalist i VG. Utdrag fra nominasjonsteksten: «Gjennom programmet «Homoterapi» og engasjementet i saken mot konverteringsterapi, har Morten stått opp for de som kan eller har blitt utsatt for homoterapi, samtidig som han har gitt berørte en stemme.»

Stem på din favoritt

Det er en jury som har stemt frem disse kandidatene, men nå er det opp til «folk flest» å stemme frem en vinner. Dette kan man gjøre på nettsiden til Sex og samfunn, eller i sosiale medier. Man kan stemme fram til 1. august.

Prisen deles ut på Verdens seksuelle helsedag 4. september på Riksscenen i Oslo. HKH Kronprinsesse Mette Marit er høye beskytter for prisen.

Stem her: Sex og samfunn

Powered by Labrador CMS