Litteratur

Nominert til tysk prestisjepris

Alexander Kielland Krag er nominert til den tyske barnebokprisen Deutscher Jugendliteraturpreis 2024 for «Litt redd, bare» i kategorien Young Adult Book.

Alexander Kielland Krag.
Publisert

«Å bli utgitt i Tyskland var en stor drøm for meg da jeg debuterte som forfatter. Når «Litt redd, bare» nå nomineres til denne store prisen, føles det virkelig som om forfatterskapet mitt treffer noe hos ungdommen, også der ute i verden. Det er utrolig stas, sier forfatteren til BOK365.

Kielland Krag mottok Uprisen for «Litt redd, bare» og boken ble nominert til Kulturdepartementets barne- og ungdomsbokpris. Forfatteren er under utgivelse i Danmark, Tyskland og Nederland.

Kielland Krag debuterte i 2020 med romanen «Dette blir mellom oss» på Gyldendal. For den ble han tildelt NBUs debutantpris Trollkrittet. Romanen ble også lansert på Instagram, hvor man kunne følge historien i tekst, lyd og bilder over en måned. Prosjektet vant Fast Company’s World Changing Ideas reward og ble tildelt gull i Visuelt-prisen.

Arvelig belastet

Det er ikke til å unngå å nevne at forfatteren deler navn med en av «De fire store» i norsk litteratur, Alexander Kielland (1849-1906).

– Jeg har alltid vært stødig i norsk, men jeg vet ikke om det å skrive går i arv, det er nok flere dyslektikere enn forfattere i slekta, for å si det slik. Men jo, det har kanskje gitt meg en tro på egne evner i den retning … Jeg husker en sommer jeg fikk ideen til en krimroman, og pappa og bestefar måtte kjøre meg rundt i Oslo for å se på stedene der morderen hadde slått til. Men det ble ikke til noe mer med ideen, og så begynte jeg å studere og jobbe og la bort skrivingen, sa Kielland Krag i et intervju med Blikk i 2020.

Det kom derfor litt overraskende på forfatteren da han begynte å skrive igjen, og oppdaget at han nok var endel mer kreativ enn han selv hadde trodd. Det kom også overraskende på forleggeren hans da Alexander måtte medgi at han faktisk ikke hadde lest noe av sin berømte forfar.

– Jeg skulle ha et møte om boka mi og satt og ventet i hallen hos Gyldendal. Der henger det jo et enormt oljemaleri av Alexander Kielland. Forleggeren som kom for å hente meg, tok opp slektskapet og ble nok litt forbauset da jeg fortalte at jeg ikke hadde lest noe av ham, fortalte han.

Deutscher Jugendliteraturpreis 2024 deles ut på bokmessen i Frankfurt 18. oktober.

Powered by Labrador CMS