Skeiv solidaritet

Pride-solidaritet med skeive palestinere

En rekke skeive organisasjoner samler seg til en felles innsamlingsaksjon til støtte for skeive palestinere. – Kampen for skeives rettigheter har ingen grenser, sier Hanne Farideh Lyseth, generalsekretær i Skeiv Verden.

Fra demonstrasjonen Skeiv solidaritet med Palestina i november, som ble arrangert av Salam, og hvor organisasjoner som Skeiv Verden, AUF, Kvinnefronten, Inkluderende Feminisme, Garmeres, PKI, Rødt, Steatornis, Norges Fredslag, Norges Fredsråd og Fellesutvalget for Palestina sluttet seg til.
Publisert Sist oppdatert

Skeiv Ungdom, Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI), Skeiv Verden, FRI, Oslo Pride og Garmeres går sammen om en felles innsamlingsaksjon til støtte for skeive i Palestina.

Pengene som samles inn vil gå til organisasjonen alQaws, en grasrotbasert sivilsamfunnsorganisasjon som arbeider for kjønns- og seksualitetsmangfold i det palestinske samfunnet.

Det samme gjør organisasjonen Salam, som med støtte Oslo Pride også har en innsamling til alQaws.

Internasjonal solidaritet

alQaws jobber blant annet for å skape trygge, sosiale miljø for skeive, og er pådriver for rettighetsarbeidet for skeive palestinere.

– Kampen for skeives rettigheter har ingen grenser. Skeive i Palestina har sin egen lokale rettighetskamp å kjempe og den støtter vi opp om gjennom alQaws, sier Hanne Farideh Lyseth, generalsekretær i Skeiv Verden, i pressemeldingen. – Samtidig er det viktig å understreke at det er umulig å skape et bedre liv for skeive i Palestina med okkupasjon, undertrykkelse og krig. Angrepene på sivile må stoppes umiddelbart.

Garmeres er også tilsluttet innsamlingen.

– Skeive palestineres kamp er vår kamp, sier Tatjana Kolpus, leder i Garmeres.

– De opplever undertrykking både som skeive og som et kolonisert folk. Som en organisasjon for skeive samer er solidaritet utrolig viktig, og vi støtter skeive palestineres rettighetskamp! 

For FRI er internasjonal solidaritet viktig.

– I 2022 samlet vi inn penger til skeive ukrainere. I år mener vi det er riktig å vise solidaritet med skeive i Palestina, sier Viljar Eidsvik, leder for FRI.

– Det er et massivt behov for støtte. Vårt mål er å samle inn så mye som mulig slik at alQaws kan jobbe videre for skeive palestinere på egne premisser.

Mistet medlemmer 

PKI mener det er viktige at skeive organisasjoner i Norge tar tydelig ansvar, og viser konkret solidaritet med skeive palestinere og ikke bare symbolsk støtte.

– PKI har mistet medlemmer fordi vi støtter Palestina. Selv om det er trist å miste støtte, er det enda verre å ikke gjøre det vi kan for våre trans-søsken i Palestina, Yemen, Congo og Sudan. Vi kommer aldri til å endre standpunkt: ingen er fri før alle er fri, sier James Dickson, leder for PKI. For Skeiv Ungdom er det også viktig kjempe for menneskerettighetene til alle skeive.

– Skeiv Ungdom er mot alle former for diskriminering, og ønsker at alle skal ha mulighet til å leve frie liv, noe som per nå ikke er mulig i Palestina, sier Jane-Victorius Bonsaksen, leder i Skeiv Ungdom.

Salam og Oslo Pride

Med støtte fra Oslo Pride samler Salam nå også inn penger til alQaws, som er Salams søsterorganisasjon.

– Den skeive bevegelsen må være en del av kampen for et fritt Palestina. Vår solidaritet må være med alle undertrykte grupper, og vi må stå fast mot forsøkene på å bruke våre rettigheter som et verktøy for undertrykkelse, heter i spleisen til Salam.

– Ved å støtte Palestina, sender vi en klar melding om at vi ikke vil la våre kamper bli brukt til å rettferdiggjøre okkupasjon og urettferdighet. Vår kamp for likhet og frihet er universell, og vi må stå sammen i solidaritet for å sikre at ingen blir glemt. Skeiv motstand mot folkemordet på Gazastripen og bosetternes vold på Vestbredden er avgjørende.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS