Pride

Endelig er det Pride i Plankebyen igjen

Lørdag braker det løs med Fredrikstad Pride. Da åpnes dørene for en gedigen pridefest i Litteraturhuset ved Vesterelven, midt i byens sentrum. Men før den tid er det også fullt program.

Fredrikstad Pride 2018.
Publisert Sist oppdatert

Fredrikstad Pride starter formelt allerede onsdag kl 18. Da kan publikum møte forfatter Mette Werner og siden samfunnsdebattant Amal Aden på Litteraturhuset i byen. Etterpå overtar dj Tom Hugo og regnbuefamilien, som kjører showet videre.

Torsdag fortsetter programmet på Litteraturhuset med Skeiv cafe. Der skal selveste Gerd Brantenberg snakke om homofile i litteraturen. Det er ikke utenkelig at samtalen kommer inn på forfatterens egne skeive klassiskere, men det får bare de fremmøtte vite.

Sikkert er det i alle fall at den største salen i det imponerende Litteraturhuset midt i Fredrikstad by er kalt Egalia. Navnet har den fått etter bysbarnet Brantenbergs kanskje mest kjente roman «Egalias døtre».

Med sine omsnudde kjønnsroller og lek med språket var boka en virkelig øyeåpner da den kom ut i 1984. At innholdet ikke er like latterlig sjokkerende nå, kan dagens unge og skeive delvis takke Brantenberg for.

Fest på scene og gulv

Med åndelig og kulturelt påfyll i boks, lokkes det fredag med overraskelse på Stortorvet kl.12.

Lørdag er det tid for parade og fest. På formiddagen innbys barnefamilier og andre til Drageneventyret på Litteraturhuset, der artistene etter forestillingen sminker paradedeltagerene. Selve Prideparaden starter ved Rådhuset kl. 14.

Etter at regnbue-mennesker av alle slag har gjort seg synlig i gatene, Fredrikstads Prideparades slagord er nemlig «Vi går for alle som ikke våger», venter appeller og underholdningsinnslag på torget.

Siden er det tid for festkveld på Litteraturhuset. Den har arrangøren kalt et «All night show and danceparty».

Jentene 69

Kvelden starter litt rolig i salen Joker, der det innledningsvis serveres svisker og schlagers. Men klokka 22 er det ingen nåde. Da åpnes dørene mellom Joker og storsalen Egalia. Der venter dj Vera og Ddj May Britt. De pisker opp stemningen fram mot kveldens show. Der skal May Britt i ilden igjen, nå som reinhekla dragqueen.

Sammen med Linn Dorf og Diddi Pedersen har May Britt nemlig tatt turen fra hovedstaden for å vise plankebyen hvordan det foregår når Jentene 69 byr opp til fest. De tre dronningene får selskap på scenen av de to småjentene sine, Madeline Dorf og Agnes Pedersen.

Showet er laget spesielt for Fredrikstad Pride og kan bare oppleves denne kvelden

Deretter overta dj-ene igjen regien på dansegulvet og holder koken til langt ut i de små timer.

Program: facebook/fredrikstadpride

Powered by Labrador CMS