Sex

Etter å ha spurt 25 000 homofile og biseksuelle menn i alderen 18 til 77 år om sexlivet deres, måtte forskerne punktere myten om at «alle homser liker analsex».

Alt annet enn rumpa

Er du aktiv eller passiv? Eller liker du ikke analsex i det hele tatt? Da er du en «side». Og dere er mange.

Publisert

Begrepet «side» ble skapt i 2013 av den amerikanske sex- og samlivseksperten Joe Kort som selv identifiserer seg som «side». Han var lei av den tradisjonelle oppfatningen av mannlig seksualitet, og mangelen på inkludering av menn som aldri har hatt, eller ikke liker analsex, men som liker andre former for sex, som oral og gjensidig onanering.»

I fjor lanserte Grindr, en av verdens største dating-apper for menn som har sex med menn, kategorien «side». Tidligere kunne de elleve millioner brukerne av appen bare velge mellom kategoriene «top», «bottom» og «versatile».

«Endelig» og «på tide», var reaksjonen fra mange av Grindr-brukerne som ikke liker analsex, verken som aktive eller passive.

Jon-Fredrik og Magnus

Hvis du er en «side», så er dere veldig mange, ifølge en amerikansk undersøkelse publisert i Journal of Sexual Medicine i 2011. Etter å ha spurt 25 000 homofile og biseksuelle menn i alderen 18 til 77 år om sexlivet deres, måtte forskerne punktere myten om at «alle homser liker analsex».

Topper Grindr

Ifølge forrige årsrapport fra Grindr, har Bolivia flest homser som er «top», med USA, Sør-Korea, Hellas og India hakk i hæl. Danmark har størst andel av »bottom», med Japan, Serbia, Sør-Afrika og Peru på de neste plassene. Russland, Finland, Kroatia, Tyskland og Taiwan har høyeste andel «versatile», mens Kina, New Zealand, Costa Rica, Australia og Singapore har den høyeste andelen av «side».

Hele 73 prosent foretrakk oralsex, 69 prosent likte best gjensidig onanering, og bare 37 prosent svarte at de hadde analsex, enten som «top/giver» eller «bottom/mottaker». Undersøkelsen underbygger også funnene til legen, psykiateren og sexologen Haakon Aars.

– Det er en myte at analsex er det mest vanlige blant menn som har sex med menn. I min kliniske erfaring er det veldig mange andre måter å ha sex på som vi homser er opptatt av, slår Aars fast.

Blikk har møtt to homser, som begge identifiserer seg som «side». Begge vil være anonyme når de snakker om sexlivet sitt, så Blikk har gitt dem andre navn; Jon-Fredrik (52) og Magnus (38).

– Jeg kan like analsex, men det er veldig avhengig av kjemi og med hvem i mye større grad enn for eksempel oralt. Jeg liker mye kos og klining, og gjensidig oralt. Hasteknull har aldri vært min greie, forteller Jon-Fredrik.

Pule eller bli pult

Han forteller at han er bevisst på forventningsavklaringer i forkant av sexen.

– Men jeg har opplevd at jeg har datet seriøst og at det har stoppet fordi det ikke var match på den fronten.

Jon-Fredrik føler at det er en veldig forventning i homsemiljøet om å ha analsex.

– All prat i sosiale anledninger bærer på et premiss om at man enten puler, blir pult, eller begge deler. Jeg har egentlig aldri opplevd at det åpnes for noe annet.

Hele 73 prosent foretrakk oralsex, 69 prosent likte best gjensidig onanering, og bare 37 prosent svarte at de hadde analsex, enten som «top/giver» eller «bottom/mottaker».

– Hvor lett er det å innrømme overfor andre menn at du ikke liker det?

– Jeg er uansett såpass privat at jeg for det meste diskuterer preferanser med de jeg møter. Men jeg holder kanskje også igjen fordi jeg ikke orker å måtte diskutere hvorfor. Jeg tror det er litt likt det de som ikke vil drikke alkohol opplever, og som må forklare og forsvare seg.

– Er det greit å være «side» i 2023?

– Jeg mener at narrativet er at det ikke er «ordentlig homo», men det burde være like naturlig å si som top eller bottom. Det synes jeg er problematisk.

Kose og kysse

Sist gang Magnus brukte Grindr, var det mulig å velge «side».

– Jeg pleide å la mennene jeg møtte på Grindr, finne ut mer om meg gjennom en date over en kaffe eller noe annet. Jeg synes at å ha en date ute er veldig sexy. Jeg orker ikke «hit & run dates».

I likhet med Jon-Fredrik, opplever Magnus at det er en enorm forventning i miljøet om å ha analsex.

Mest analsex i Hellas

Landet som har mest analsex er Hellas, der 55 prosent av befolkningen har prøvd det minst én gang.

Andreplassen går til Sveits og Mexico med 49 prosent.

På en tredjeplass kommer Danmark med 45 prosent.

Kilde: Bedbible.com

– Noen ganger føles det som om det er det viktigste. Heldigvis er jeg ikke så opptatt av det og bryr meg ikke så mye.

Sist gang han hadde analsex, var for nesten fem år siden.

– Jeg finner ikke noe glede i det. Å kose seg, kysse og å sove sammen er mye bedre for meg.

– Har du opplevd å bli avvist fordi du ikke liker det?

– Jeg har fått rare kommentarer og mange spørsmål som jeg ikke trenger å svare på. Jeg skjønner at man er nysgjerrig, men jeg har snakket om min erfaring med veldig få. Det siste året har jeg ikke brydd meg fordi jeg er i et forhold med en fantastisk mann som er glad i meg som jeg er.

Skyldes hiv-epidemien

– Vi vet at mange homser ikke har analsex som sitt vanlige repertoar, men at de onanerer hverandre og har munnsex, og holder seg til det, sier Aars som ga ut boka «Menns seksualitet» i 2011 på bakgrunn av sin 30 års lange erfaring som lege, psykiater og sexolog.

– Jeg kom da over en undersøkelse som viste at bare 50 prosent har analsex som sin vanlige seksuelle praksis.

Aars mener at grunnen til at analsex likevel har så stort fokus, og er omgitt av så mange myter, skyldes hiv-epidemien.

– Det var jo analsex som smittet, og så har man tenkt at «det er det homser først og fremst driver med». Det er rart at det har tatt så lang tid å få et begrep som «side» inn i miljøet vårt, men det henger nok sammen med at det har vært få studier på hva menn som har sex med menn, faktisk gjør.

Powered by Labrador CMS