Pride Art

– Vi er av himmel og av jord

Esben Esther Pirelli Benestad fikk stående applaus fra salen i Kulturkirken Jakob i går kveld.

Esben Esther Pirelli Benestad.
Publisert Sist oppdatert

Anledningen var åpningen av kunstfestivalen Queer Spirit, som i en uke framover skal utforske forholdet mellom tro, åndelighet og en skeiv identitet.

Fra scenen i Kulturkirken Jakob i Oslo tegnet Esben Esther Pirelli Benestad en himmel over det skeive, jordiske liv med framføring av flere stykker prosalyrikk.

Diktene var gode, deklameringen upåklagelig, men årsaken til applausen var at den fullsatte salen ville vise ubetinget støtte til Pirelli Benestad, som nylig ble fratatt legelisensen. Pirelli er beskyldt for å ha blandet rollene som transaktivist og medisinsk fagperson.

Hva det skeive miljøet mener om avgjørelsen, kom tydelig fram i reaksjonen fra publikum.

«Vi støtter og elsker deg», sa kveldens vert Kjell Nordström.

Samisk velsignelse

Queer Spirit er en versjon av den banebrytende utstillingen organisasjonen Pride Art holdt på Stiklestad nasjonale kultursenter i fjor sommer, samt programposter som skal pågå utover uken.

Kunstfestivalen ble innledet av sjaman, tatovør og kunstner Arnhild Haagensen. Med slag på sjamantromma vandret hun koftekledt ned midtgangen i kirken, alt mens hun renset og velsignet rommet med ord om kjærlighet.

Møte med det samiske i en kristen ramme var sterkt, særlig etterfulgt av Bachs mektige orgeltoner, framført av musiker og kantor Mattias Angel.

Kveldens konferaniser Kjell Nordström ga deretter scenen til direktør for museene på Stiklestad, Heidi Anett Øvergård Beistad, som foretok den formelle åpningen av festivalen.

Men, det skjedde ikke før Nordstrøm hadde gitt et lite stikk til den fraværende kulturministeren. «Vi inviterer igjen og igjen men Trettebergstuen er alltid for bissi. Men vi gir ikke opp!», sa han.

Det de fraværende gikk glipp av, var en kveld preget av inderlighet. Ikke minst kom det til uttrykk da Svein Fuglestad erkjente sine vakreste følelser, i en sang fra en homofil sønn til en troende, avvisende far.

Kunsten er adgangen til det hellige

Pride Arts leder Frederick Nathanael reflekterte i sin tale over de store spørsmål. «Hvorfor lever vi? Hvor skal vi? Hvordan holde ut?»

Nathanael pekte på at det hellige alltid har vært svaret på å tåle livets smerte og forgjengelighet. Men til det hellige har skeive menneskers adgang vært begrenset.

« Vi skeive har ikke hatt et slikt sted, unntatt når vi løy», sa Nathanael.

Han pekte på det kreative, skapende virket som sentralt, vitalt og helende. Gjennom det kan åndelighet, søken etter det gudommelige og kontakt med det hellige foregå på egne, skeive premisser. Nettopp derfor er kunsten og en festival som Queer Spirit så viktig, understreket Pride Arts leder Frederick Nathanael.

Veggene og delvis gulvet i Jakob kirke er dekket med arbeider av over 150 kunstnere. Mange av verkene tematiserte avvisning, lengsel, hinder og smerte i møte med etablert religion, som eksempelvis det fargesterke arbeidet av «Shameless» av Morten Nordstrøm Daae.
Fotografen Lill-Ann Chepstow -Lusty hadde med egne arbeider på utstillingen og var selv godt synlig der hun minglet med ungdommen.
Samisk tatovør og kunstner Arnhild Haagensen bidro med egne verk og en sjamanistisk renselse i Jakob kulturkirke.
Både artisten Knut Andreas Sørum og musikeren Anders Rogg var på scenen med egne innslag under åpningen av Queer Spirit.
Kulturfestivalen Queer Spirit åpnet i går kveld og skal pågå til 20 februar. Skiltet utenfor kulturkirken Jakob viser vei.
Åsmund Vik er en av nestorene i norsk homokamp. Han tok seg tid til en grundig studie av kunstverkene på den skeive kulturfestivalen som åpnet i går kveld.
Avvisning og utenforskap, særlig når den er religiøst begrunnet, er en vond opplevelse, men gir også frihet til å søke egne svar. Eli Brager og Tone Jacobsen møtte mange uttrykk for spiritualitet på sin vandring gjennom utstillingen.
Ekteparet Inger Johanne Ås og Hilde Frøyland har lang fartstid fra tidligere Åpen Kirkegruppe og var til stede i Jakob Kulturkirke sammen med venner.
Svein Fuglestad framførte en gripende Sam Smith-låt, fortolket på norsk. Han fikk musikalsk følge av Tone Skaali på piano.
Heidi Anett Øvergård Beistad er direktør for museene Arven, en samling museer i Trøndelag som innbefatter Stiklestad nasjonale kultursenter, der Pride Art var hovedutstiller i fjor sommer. Hun sto for åpningen av Queer Spirit. Konferansier Kjell Nordströms jobb var å slå et slag på gongongen for å markere at kulturfestivalen offisielt var i gang.
Leder av Pride Art og motoren bak Queer Spirit, Frederick Nathanael, er dypt engasjert i skeiv kunst. Som terapeut er han også oppmerksom på hvilken smerte avvisning fra etablert religion kan påføre et skeivt menneske som har røtter i eller søker tro.
Publikum benyttet pausen til å mingle og se kunst.
Kunstner og musiker Øyvind Rauset øvde seg i krypten under kirken før han gikk opp og framførte en vital salme skrevet som hilsen til sin avdøde tante.
Ingrid Frivold og Esben Esther Pirelli serverte utdrag fra forestillingen «Evangeliet etter Jesus, himmelens Dronning».
Avslutningsvis fikk Frederick Nathanael selskap på scenen av alle artistene som bidro til å gjøre åpningen av Queer Spirit til en forestilling «som lot folk ha troen i behold».
Kirkerommet var fullsatt under åpningen av Queer Art-festivalen i Jacob kulturkirke.
Esben Esther Pirelli Benestad fikk sterk støtte under åpningen av Queer Art-festivalen i Oslo i går. Her i samtale med kulturoperatør Brita Møystad Engseth.
Lars Emil Hansen (t.h) har overlatt åremålsstillingen som direktør for Oslomuseene til nye krefter, men samarbeidet i fjor tett med Pride Art og leder Fredrick Nathanael om utstillingen «Skape(t)» på Oslo bymuseum. Her sammen med kjæresten Arne Reinsertsen.
Detalj fra ett av kunstverkene på utstillingen. Arbeidene er også til salgs under Queer Spirit.
Powered by Labrador CMS