Helse

– Handler om skeives liv og helse

Ifølge Chemfriendly lager helsemyndighetenes skadereduksjonspolitikk et skille mellom verdige og uverdige stoffbrukere. Det provoserer styreleder i Chemfriendly Andrés Lekanger som mener at helsemyndighetene svikter skeive rusbrukere.

Andrés Lekanger, styreleder i Chemfriendly.
Publisert Sist oppdatert

Nasjonale levekårsundersøkelser viser at både den legale og illegale rusmiddelbruken er høyere i den skeive populasjonen enn den øvrige befolkningen.

– Det er derfor viktig med skadereduksjonstiltak som inkluderer denne gruppen, sier Andrés Lekanger, styreleder i Chemfriendly.

 – Dagens skadereduksjonspolitikk er redusert til tiltak for de som tilhører det gatenære rusmiljøet. Sprøyterom og sprøyteutdeling er viktige tiltak, men skadereduksjonstiltak må være tilgjengelig for alle i samfunnet. Det kan ikke være slik at det er bare én gruppe som får hjelp og de øvrige bare fortjener straff, understreker Lekanger.

Chemfriendly er en medlemsorganisasjon for likepersoner, med og uten brukererfaringer. Målgruppa er skeive og sexarbeidere berørt av illegal rusbruk. Organisasjonen jobber blant annet for å gjøre analysetjenester av rusmidler tilgjengelig for brukere.

– Å få muligheten til å teste stoffet før man inntar det er et viktig grep for å redusere faren for overdoser. 

Overdosedødsfall er først og fremst knyttet til opiatbruk.

 - Men Norge har ligget på toppen av statistikk over overdosedødsfall knyttet til falsk MDMA, og alle nasjonale overdosestrategier advarer mot muligheten for periodevis bølger av dødsfall knyttet til falske stoffer blant rekreasjons brukere, sier Lekanger.

Han forteller at når Chemfriendly står på stand på Pride opplever de at fentanylstriper er etterspurt. Brukerne er opptatt av å unngå og sette seg selv i farlige situasjoner.

– Vi mener derfor at det er viktig at det gis støtte til drift av rusmiddelanalyser som Forening Tryggere Ruspolitikk driver.

Chemfriendly og samarbeidsorganisasjoner kjemper i motvind. Helsedirektoratet har avslått søknad om midler til drift av rusmiddelanalysetjenesten. Statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet, Ellen Rønning-Arnesen (Ap), uttalte i debatt på Dagsnytt 18 at å tilrettelegge for tjenesten er det samme som å oppfordre til rusbruk.

– Uttalelsen er basert på ren moralisme. Men det er problematisk at den politiske ledelsen i helsedepartementet har så dårlig forståelse av skadereduksjon og har redusert det til et spørsmål om tilgang til rene sprøyter og sprøyterom. Det er en brukerorientert tilnærming der man skal lytte til dem det gjelder. Under hiv-epidemien reddet man liv fordi man gjorde nettopp det – involverte, lyttet til og var i dialog med den skeive bevegelsen, påpeker Lekanger.

Ifølge Lekanger må politikerne utfordres på skadereduksjonspolitikken. Det vil Chemfriendly bruke valgkampen til å gjøre. Torsdag 31. august inviterer Chemfriendly, Forening Tryggere Ruspolitikk og Tryggere Ungdom til et folkemøte med politikerutspørring på Blå i Oslo. Her stiller lokale politikere fra Rødt, Ap, MDG, SV, Venstre og FrP.

 

Powered by Labrador CMS