TV

Psykopaten Ripley

Netflix-serien «Ripley» er basert på Patricia Highsmiths romanfigur, den sjarmerende psykopaten Tom Ripley. Inspirasjonen fikk hun fra sitt eget kaotiske privatliv, den lesbiske forfatteren elsket å manipulere venner, kjærester og elskerinner.

«The Talented Mr Ripley» har blitt filmatisert utallige ganger, nå sist i Netflix-serien med Andrew Scott (bildet) i rollen som psykopaten Tom Ripley.
Publisert

De fleste krimbøker føles raskt gammeldagse, men Patricia Highsmiths (1921-1995) historier er like populære nå som for 74 år siden, da debutboka «Strangers on a Train», kom ut. Under en kjølig overflate ulmer alltid besettelse og lidelse, og hennes makabre humor og psykologiske innsikt har gjort fortellingene hennes tidløse. 

Hennes mest dødelige karakter er selvfølgelig Tom Ripley. Til sammen skrev hun fem bøker om den utspekulerte svindleren. «Kjærlighet og hat bor side om side i våre hjerter», noterte Highsmith i dagboka under skrivingen av «Den talentfulle mr. Ripley» (1955). «Toms ondskap triumferer over det gode, og det fryder meg og vil også fryde leserne». 

I fire bloddryppende romaner, utgitt i 1970, 1974, 1980 og 1991, fortsetter den sjarmerende psykopaten Tom Ripley å tiltrekkes menn med katastrofale følger. Selv anså Highsmith drap som «en form for elskov, en slags besettelse», og hun mente at de som ikke forsto bitterhet, sinne og menneskenes kapasitet for bedrageri, var sentimentale hyklere. «Mord,» skrev Highsmith i dagboka i 1950, «er en slags kjærlighet, en slags besittelse.»

Vennen Roger Clarke mente at hvis Highsmith ikke hadde fått utløp for «ondskapen ved å dikte, ville hun ha begått forferdelige forbrytelser». En av hennes elskerinner sa seg enig: «Uten sitt skrivearbeid, ville Pat endt opp på sinnssykehus».

Homofil psykopat

I Netflix-serien «Ripley» følger vi den bortskjemte rikmannssønnen Dickie Greenleaf, som har bosatt seg i en italiensk kystby sammen med forloveden Marge Sherwood og lever livets glade dager.

Men faren ønsker at Dickie skal komme hjem og hyrer den blakke servitøren Tom Ripley, som han tror er Princeton-utdannet og en venn av Dickie, til å overtale sønnen om å returnere til USA. Tom går inn i rollen og tar på seg oppdraget, men ingenting går etter planen. En blanding av fascinasjon, begjær og misunnelse utvikler seg snart til en besettelse i Tom som gjør alt for å overta Dickies plass. Den elskverdige morderen skyr ingenting for å oppnå målet sitt. Bare Marge mistenker at det ligger mørkere motiver under hans vennlige væremåte.

I den åtte episoder lange serien i svart-hvitt som hadde Netflix-premiere 4. april, har Andrew Scott (Adam i «All of Us Strangers») hovedrollen som den homofile psykopaten Tom Ripley, mens Johnny Flynn (David Bowie i «Stardust») spiller Dickie Greenleaf. Marge Sherwood spilles av Dakota Fanning.

 

Powered by Labrador CMS