Grunnlovsmuseet Eidsvoll 1814

Heiser regnbueflagget foran Eidsvollsbygningen

Grunnlovsmuseet Eidsvoll 1814 markerer 50-årsjubileet for avkriminaliseringen av homofili med flaggheising torsdag 21. april.

Publisert Sist oppdatert

Som del av Skeivt Kulturår vil kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen heise regnbueflagget for aller første gang foran nasjonalmonumentet Eidsvollsbygningen.

Den 21. april 1972 vedtok Stortinget å fjerne delene av straffelovens §§ 213 og 379, som i realiteten medførte avkriminalisering av homoseksualitet.

Datoen har stått som en viktig milepæl i utviklingen av et mer liberalt samfunn i Norge, som symbol på en stadig mer inkluderende rettsstat. Dette gjelder også Grunnloven, som til tross for sin relativt liberale utforming i 1814 hadde sine undertrykkende sider i sin opprinnelige form.

For eksempel ble paragraf 2, den såkalte «jødeparagrafen», stående helt til 1850-tallet, men gjennom 1900-tallet endret Grunnloven mye av sitt innhold for blant annet å gi vern til minoriteter, religionsfrihet, rett til medbestemmelse på arbeidsplassen og rett til et sunt miljø.

Kampen for en mer liberal lovgivning for homofiles rettigheter ble ført av forkjempere som Kim Friele, blant annet gjennom arbeidet for ny samlivslovgivning på 80- og 90-tallet.

Eidsvoll 1814 ønsker å markere 50-årsdagen for avkriminaliseringen av homofili med flaggheising foran det mest symboltunge bygget for den norske rettsstaten - Eidsvollsbygningen, i en tid hvor demokratiske og inkluderende prinsipper utfordres i flere deler av verden. Skeiv ungdom vil bære flagget fram til flaggstanga, og organisasjonen Fri, og representanter for Skeivt Kulturår vil også være representert.

Powered by Labrador CMS