Stink films fra London valgte å lage reklamefilmen «Reiansdyrprinsessen» for Esso Europe med Anne Risten Gaino Sara (i blå dress) i hovedrollen fordi hun er en ener i den mannsdominerte sporten reinkappkjøring, er same i et norsk storsamfunn, og fordi hun er et forbilde som åpen lesbisk.

Rein lykke på vidda

Kampen mot samisk taushetskultur har vært lang for Anne Risten Gaino Sara. Et bryllup og en Esso-reklame satte punktum for en tøff reise.

Publisert Sist oppdatert

– Da læreren hadde seksualundervisning og snakket om lesbiske, så alle på meg og tenkte «ja, det er det hun er». Jeg visst med én gang at nå ville alt endre seg.

Anne Risten Gaino Sara sitter i hjørnet av den blågrå sofaen. Utenfor har vinteren et godt grep om vei og fjell i Alta. Det er unger, hunder og familiebesøk. Ut av ovnen kommer nystekte brød. Alt ser ut som en vanlig lørdag i en vanlig familie. Det både er det og er det ikke. For veien hit har vært lang. Hun har alltid følt seg alltid annerledes enn de andre jentene, og trivdes best med gutter. Den dag i dag, er de nærmeste vennene menn.

– Som barn var vi en hel vennegjeng som alltid hang sammen. Etter den dagen var det som vi aldri hadde kjent hverandre. Det var en tøff opplevelse, og jeg følte meg veldig alene. Selv min beste venninne sluttet å være sammen med meg.

– Du hadde ingen å snakke med - helsesøster, lærere, familie?

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS