Annie.

Annie + Jake Shears = sant!

Publisert

Scissor Sisters tok Annie med på klubben Cock i New York. Nå har hun sluppet låta «Neon Lights» sammen med vokalist Jake Shears

Annies nye singel «Neon Lights» er herlig 80-talls og sender tankene over til en dialog mellom Sandy og Danny i filmen «Grease», når de nyter sommeren og ikke tenker på den traurige hverdagen. Men den kan også fort ta deg tilbake i til grupper som The Shangri Las.

– Det kan jeg absolutt stå inne for, sier Anne Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie på telefon fra Bergen.

«Neon Lights» kom overraskende på fansen. Spesielt etter at albumet «Dark Hearts» gjorde stor suksess. Hele 46 prosent av Billboard-leserne mente at Annies «Dark Hearts» var det aller beste pop-albumet i 2020. Nærmeste konkurrent var superstjernen Taylor Swift, som kapret andreplassen med nesten 16 prosent av stemmene for platen «Folklore».

– Det var vanvittig moro. Det var ikke i våre tanker i det hele tatt at det skulle bli resultatet, men vi hadde jobbet lenge med albumet og ambisjonene var det ingenting å si på. Derfor er det ekstra moro å tenke på at et album av en uavhengig artist gjør det så bra.

– Har pandemien vært et kreativt utløp for deg?

– Jeg vil si at pandemien på en måte har gitt meg et kreativt utløp. Prosessen med «Dark Hearts» startet lenge før pandemien. Vi hadde allerede en idé om hva albumet skulle bli, men. Så endte det opp med pandemi og jeg synes kanskje at den verden vi skapte passet godt inn i pandemien.

Scissor Sisters som fans

Det er to popikoner som møtes i låta «Neon Lights», hvor Jake Shears, kjent fra gruppa Scissor Sisters deltar.

For bandet Scissor Sisters begynte det så smått i 2002 med låta «Comfortably Numb», en absurd blanding av Bee Gees, Frankie Goes To Hollywood og Pink Floyd. Scissor Sisters versjon av Pink Floyds klassiker var en syk og smittende opplevelse hvor homoestetikken ble dratt ut av homohelsestudioene og blandet med hedonistisk festrus.

Låta gikk sin seiersgang fra klubb til klubb, og i 2004 kom det store gjennombruddet. Scissor Sisters fikk et travelt år og sommeren ble feiret på festivaler. Blodslitet hadde endelig lønnet seg, og Scissor Sisters figurerte i det øverste sjiktet når årsregnskapet ble gjort opp hos musikkredaksjonene verden over.

Scissor Sisters frekke lapskaus av stilarter sjarmere og imponerte. Inspirasjon hentet de fra softrock, synthrock, Elton John, Bowie og Roxy Music. Hitlåtene kom som analperler på en snor.

– For min del oppdaget jeg Scissor Sister i det de begynte å bli store. Jeg jobbet mye i London på den tiden og jeg hørte dem på radio hele tiden. De holdt store konserter over hele England da de slo i gjennom med albumet. De var et av de aller største bandene i England. Mye større i Europa enn i hjemlandet USA, forteller Annie, som i 2005 fikk sitt internasjonale gjennombrudd med albumet «Anniemal».

Heftig festing på Cock

At Annie og Scissor Sisters skulle møtes var nesten uunngåelig. Annie hadde allerede lagt sin elsk på bandets frontfigur, Jake Shears.

– Jake Shears er helt fantastisk, sier Annie og minnes den gangen de møttes ansikt til ansikt.

– Jeg var i New York og skulle spille en rekke konserter i forbindelse med albumet «Don’t Stop» (2008). Plutselig fikk jeg høre at Scissor Sisters ville komme på en av konsertene. Jeg ble skikkelig nervøs … Bare tanken på at de skulle være i publikum. Men det var veldig gøy.

Etter konserten tok Scissor Sisters med seg Annie på byen i New York.

– De dro meg med på undergrunnsklubber, som klubben Cock. Det var en fantastisk kveld. Jeg møtte et av idolene mine. Jeg kan nesten sammenligne det med et slags kjærlighetsforhold, sier Annie og beskriver Shears som en energisk og positiv person som inspirerte henne.

Klubbing i Berlin

Med tiden flyttet Annie fra Bergen til Berlin, hvor hun jobbet videre med musikk. I 2009 slapp hun singelen «Anthonio», skrevet av Annie, Richard X og Hannah Robinson. Låta gikk inn på en femte plass på UK Indie-lista.

– Fred Falke remikset låta og den hørte Jake Shears. Han sendte meg en tekstmelding. Hvor han hadde fått nummeret mitt aner jeg ikke. Men uansett, han skrev at han syntes låta var så fet og ville møte meg igjen i Berlin.

Det ble nok en middag, samt klubbing på Panorama Bar som ligger i den legendariske klubben Berghain.

– Det var kjempegøy og vi kom så godt overens.

Så spoler vi kjapt framover, til 2021 og singelen «Neon Lights».

– Jake og jeg hadde lenge hatt lyst å jobbe sammen. Gjøre en duett. «Neon Lights» ble ikke skrevet som en duett i utgangspunktet, men jeg skjønte fort at det var en perfekt låt for Jake og meg. Men jeg visste jo ikke om han ville være med på prosjektet. Heldigvis sa han ja umiddelbart.

I løpet av to dager leverte Jake Shears sin vokal på låta.

– Så var alt på plass, sier Annie fornøyd.

Russiske kyss med Bjarne Melgaard

Jake Shears er nummer to i rekken av profilerte skrivinger Annie har samarbeidet med. Den første var vår egen Bjarne Melgaard, som Annie slapp låta «Russian Kiss» sammen med i 2014. «Russian Kiss» var en reaksjon på Russlands homopropagandalov. Den nye singelen «Neon Lights» befester Annies posisjon som en artist homoene elsker. Selv vet hun ikke hvorfor hun har så stor skeiv fanskare.

– Jeg vet helt ærlig ikke hvorfor det er slik. Nå har jeg ikke samarbeidet med verken Jake eller Bjarne fordi de er homofile, men fordi de var så selvsagte. Og heldigvis ville begge samarbeide med meg. Det å få samarbeide med to så talentfulle personer har vært stort for meg. Men tilbake til spørsmålet, jeg vet faktisk ikke hvorfor skeive digger meg, sier Annie.

– Når det er sagt: det er veldig kjekt å ha en skeiv fanskare. Når jeg slapp «Neon Lights» fikk jeg meldinger fra en del dragqueens som hadde lyst å bruke den i showene sine. Det er jo kjempemoro. Det eneste jeg krever tilbake er at de sender opptak, sånn at jeg får sett det, haha.

Boka om Annie

Jake Shears slapp biografien «Boys Keep Swinging» I 2018. En biografi som tar leseren med fra Jakes unge år til klubblivet i New York og videre til suksessen med Scissor Sisters. Når får vi lese Annies biografi?

– Det er veldig gøy at du spør om det. Det er faktisk flere som har sagt: «er det noen som burde skrive en biografi, så er det deg.» Så ja … kanskje jeg skulle gjort det?

– Har du mange juicy historier?

– Jeg har i hvert fall mange historier. Historier er det som blir låter. For min del, og nå høres jeg kanskje arrogant ut, er det uinteressant å skrive en låt uten en historie i bunn. Det må ligge noe bak en låt. Vi får se om det blir en biografi. Kanskje en dag …

Powered by Labrador CMS