Under London Pride-paraden i 2018 demonstrerte lesbiske mot at Stonewall likestiller transrettigheter med homofile og lesbiskes rettigheter.

Sterke følelser og mye sinne

Hvorfor skaper inkludering av transpersoner så sterke følelser og mye sinne? Flyr det en konservativ vind over den skeive bevegelsen, eller skyldes det et generasjonsproblem?

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Elisabeth Lund Engebretsen, første- amanuensis ved Senter for kjønnsstudier ved Universitetet i Stavanger, kan vi heller kalle det en ny vri på etablerte konfliktlinjer.

– Jeg tror det er viktig å være bevisst at det når grupperinger i lhbt-miljøet går kritisk ut mot identiteter som de anser for å ødelegge eller sverte den større saken eller gruppa som helhet, så er ikke det i seg selv noe nytt. Slik har det alltid til en viss grad vært.

Engebretsen viser til at det for eksempel tok 50 år før transaktivistene Marsha P. Johnson og Silvia Rivera fikk sin rettmessige plass i historien om Stonewall-opprøret i 1969.

I dag er det uforståelig for de fleste at Pride- paradearrangørene i New York i 1973 bestemte at dragdronninger og transpersoner som Johnson and Rivera ikke lenger skulle få gå i paradene fordi de ga homobevegelsen «et dårlig omdømme».

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS