TilbakeBlikk

Sopere mot fascisme

Hver søndag tar vi et dykk i Blikk-arkivet. I dag: Sopere mot fascisme.

Faksimile fra Blikk nr. 11 1994.
Publisert Sist oppdatert

Fra arkivet

Denne artikkelen sto på trykk i Blikk nr. 11 - 1994.

– Tenk deg den dagen 50 homser i drag banker opp en gjeng nynazister og så setter seg oppå dem og sminker seg. Vi ønsker å ydmyke dem, vi ønsker å avsløre machokulturen i nazimiljøet. 

Det er Tor, Ed og Espen som har vyer for den framtidige kampen mot nynazister og rasister. De tre er medlemmer i Antifascistisk Aksjon (AFA), en gruppering som har sitt utspring i Blitzmiljøet. 

AFA har i dag 30-40 medlemmer, både gutter og jenter, og sier selv at de er stand til å mobilisere mange fler på kort tid. 

Blitz har ingen egen homogruppe, men AFA har endel homofile medlemmer, og uttrykker at et av deres mål er å vise at også homser og lesber deltar i det antifascistiske arbeidet. Gruppa har blant annet klistret opp hundrevis av plakater med teksten «Sopere mot fascisme» over hele Oslo. Men AFA er ikke så snille at de nøyer seg med å klistre opp plakater, selv om dette er en viktig del av arbeidet deres.  

Mange måter å sloss på

– Fascisme er vold, man kan velge å la seg slå ned - eller man kan slå tilbake. Vi har sett at det virker å banke opp nynazistene. Det nynazistiske miljøet er et utpreget machomiljø, som ønsker å stå fram som uovervinnelige og tøffe. Ved å gi dem juling ydmyker vi dem og får dem til å framstå som tapere. 

– Dessuten er det mange måter å sloss på, vi går ikke rundt og banker opp folk enkeltvis. De gangene vi har angrepet dem har vært når de har vært samlet for å trakassere andre mennesker. Vi bruker heller ikke våpen, vi kaster ikke bomber. Bomber er en ynkelig måte å si hva man mener på. Hadde de vært mange og sterke så hadde de kommet hit og stormet Blitz, men de er tydeligvis få og svake.  

Norske nazister på fylla

Til forskjell fra homofile miljøer i Sverige, som har vært utsatt for en rekke angrep fra nynazistene, har homsene i Norge stort sett vært forskånet fra det. Bortsett fra i ett tilfelle hvor det ble skutt mot Enka har det vært relativt stille. 

– Grunnen til at de svenske nynazistene i større grad har "lyktes" i å trakassere homser, er at de norske nazistene er så dårlig organisert og er konstant på fylla. De prøver å bygge opp en slags kameratgjeng som drikker seg fulle og banker opp folk. Alkohol er en viktig del av det sosiale miljøet blant nazistene, men de må absolutt tas alvorlig. Så lenge de er i stand til å slenge bomber mot Blitz, er de i stand til hva som helst.  

Nynazistiske gjenger i parker

– På overflata kan det virke som om homsene ikke har vært utsatt for vold fra nynazistene. Virkeligheten er litt annerledes. Et eksempel er gjenger som banker opp homser i parker, vi er sikre på at noen av disse gjengene er organiserte nynazister. Den bilen som ble brukt da det ble skutt mot Enka har også ofte blitt sett i Sofienbergparken, som er et kjent krusested for homser. 

Tor forteller at det i vinter var mange tilfeller av nynazistisk vold i Oslo sentrum, og at det omtrent på samme tid var mange homser som fikk juling i Sofienbergparken.

– Vi vet at det var en del av de samme folkene som banket opp folk både i Sofienbergparken og nede i byen. AFA får fra tid til annen henvendelser fra homser som har blitt trakassert i parker.

– Vi prøver å mobilisere folk til å jage nazistene fra parkene i byen, og har også ved et par tilfeller klart det. Hvis folk blir trakassert håper vi de kontakter oss, vi lover å stille opp.  

Ønsker samarbeid med homobevegelsen

Espen understreker at det å banke opp nynazister bare er en av mange måter å bekjempe nynazistene på, og etterlyser et sterkere engasjement fra homobevegelsen i Norge i det antifascistiske arbeidet.

– Man har lett for å glemme at antifascisme er mer enn antirasisme, også homser og lesber er og har vært ofre for nazistene. Homofile  blir oversett når det snakkes om hvem som var ofre for nazismen i Hitler-Tyskland. Bare det burde være en god grunn til at homobevegelsen i større grad markerer seg i den antifascistiske kampen. AFA forsøker å få til et samarbeid med alle organisasjoner som har interesse av å bekjempe nynazismen.

– Selv om vi var temmelig irriterte for at LLH ikke stilte opp i demonstrasjonen etter bombeattentatet mot Blitz, så er vi selvfølgelig interessert i et samarbeid med organisasjonen i framtida. 

– Det det egentlig handler om er at nynazismen er en trussel mot oss alle, og da må så mange krefter som mulig samles for å forhindre at de får fotfeste her i landet, sier Espen.

Powered by Labrador CMS