Virusutbrudd

Advarer menn som har sex med menn

Storbritannia, Portugal, Spania og Sverige melder om tilfeller av viruset apekopper. Helsemyndigheter ber menn som har sex med menn om å være oppmerksomme.

Apekopper er et virus som kan gi utslett i ansiktet og på kroppen, og influensalignende symptomer.
Publisert

Til nå er det meldt om ett tilfelle i Sverige, ni tilfeller i Storbritannia og fem i Portugal. I tillegg er det ytterligere 20 mistenkte tilfeller i Portugal og åtte i Spania, melder Folkehelseinstituttet (FHI).

– Det er uvanlig at det rapporteres så mange tilfeller, og at de smittede ikke har vært på reise til Vest-Afrika. Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye, sier fungerende avdelingsdirektør Siri Feruglio ved FHI.

Dette er første gang det er rapportert smittekjeder i Europa der de smittede ikke har vært på reise til områder i Afrika der denne sykdommen finnes, eller hatt kontakt med andre smittede personer, ifølge FHI.

De opplyser også at mange av tilfellene er unge menn, blant menn som har sex med menn (MSM).

– Vi oppfordrer spesielt menn som er homofile og bifile til å være oppmerksomme på uvanlige utslett eller lesjoner og kontakte helsemyndighetene umiddelbart, sier Susan Hopkins, Chief Medical Officer ved Health Security Agency i Storbritannia.

Dette er symptomene:

  • Feber
  • Hodepine
  • Hudutslett som begynner i ansiktet og sprer seg til resten av kroppen
  • Muskelsmerter og ryggsmerter
  • Hovne lymfeknuter
  • Frysninger
  • Utmattelse

Kilde: WHO

Vanligvis mild

Apekopper er en variant av koppeviruset, men er langt mindre dødelig og har et mildere sykdomsbilde. Viruset har ikke tidligere blitt beskrevet som en seksuelt overførbar infeksjon, selv om det kan spres via sexpartnere.

Sykdommen er vanligvis mild, og de fleste smittede vil bli friske uten behandling i løpet av noen uker, ifølge FHI. Noen utvikler arr der utslettet brøt ut.

Det ble først oppdaget i 1959 ved et utbrudd hos aper brukt i forskning. De første tilfeller blant mennesker ble identifisert i Demokratiske republikk Kongo i 1970.

Sykdommen er mest utbredt i Den demokratiske republikken Kongo, men at den også har spredt seg til andre land i sentrale Afrika. I Vest-Afrika har det vært sporadiske tilfeller i flere land, og det var et stort utbrudd i Nigeria i 2017-2018.

USA hadde et større utbrudd av apekopp-viruset i 2003, med 47 bekreftede tilfeller. Også i enkelte land i Asia har helsemyndigheter observert importsmitte av sykdommen.

Powered by Labrador CMS