Meninger

– Solidaritet er et kraftig virkemiddel som vi tåler enda mer av i monitor i juni

Festivalsjef Lars Kaupang i Arctic Pride har opplevd både hatmeldinger og tilrop på gata. Han mener det er viktig å markere Pride både i november og nå.

– Selv om Nord-Norges største markering ikke skjer før i november, så håper jeg du flagger i juni også, skriver Lars Kaupang. Her vaier regnbueflagg utenfor Tromsø rådhus.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit.

De samme diskusjonene om at «pride er for mye» kommer og går hvert år. Flaggene i Ålesund er et veldig godt eksempel på dette.

Debatten som fulgte i mediene, Debatten på NRK, hvor både Oslo Pride, Foreningen Fri, Foreldregruppen og Ålesund Kommune var representert – var litt av et skue.

 

«Dæven se på han homoen!»,

Høsten 2023 fikk jeg en e-post:

«Æ blir å stille mæ opp forran pride-toget me steina i både pose å sekk. Å æ blir å kaste den første steinen! Det er forbudt å promotere feil. Homofili er feil.»

Det er ikke lenge siden jeg selv gikk i Tromsø Sentrum og ble ropt etter:

 «Dæven se på han homoen!», «Ser du han? Ser du han?» ropte guttegjengen etter meg mens jeg gikk gjennom domkirkeparken mot en buss jeg skulle nå.

Det var ikke veldig gøy, det må jeg si.

Når du blir så sinna av å se en homo du har sett i avisa på gata at du må rope etter han, så understreker det et poeng om at vi enda har et stykke å gå.

Folk er folk, vi har alle våre forskjellige interesser og engasjement i samfunnet.

Noen er ekstra kritiske til oss skeive enda, som vises ekstra tydelige når vi tar litt mer plass i sosiale medier eller tradisjonelle medier som aviser, radio og tv.

Som en homo av det tidlig 90-tall, må jeg kunne si høyt at jeg ikke er så veldig interessert eller engasjert i sport.

Det betyr dog ikke at jeg aktivt går inn for å forhindre eller ødelegge for de som elsker det – jeg sitter pent på sidelinjen og hører om corneren som berga kampen.

 

Organisatorisk heldig

Her i Tromsø må jeg kunne si vi er ganske heldige, rent organisatorisk og med de tilbud vi har kunnet etablere.

Vi lever i et fylke og en kommune som støtter skeive organisasjoners arbeid for kjønns- og seksualitetsmangfold. Gjennom støtte i form av midler, men også aktive handlingsplaner og synlighet faktisk gjennom hele året.

Som pride-sjef så er jeg en del på farta nå når det er vår «høysesong», jeg snakker mye med de andre lederne fra hele landet, og de blir veldig imponert over det vi får til i Tromsø, i samarbeid med kommunen spesielt.

Arctic Pride-sjef Lars Kaupang opplever ofte at det kan føles godt å kunne spre det glade budskap fra nord.

Det føles godt å kunne spre det glade budskap fra nord, det kjenner jeg på i flere situasjoner.

Her nordpå er vi veldig heldige med dialog både med kommune, fylke, politi og mange andre instanser som møter oss med tålmodighet, velvilje og en interesse om å bidra, ikke rive ned.

Selv om Nord-Norges største markering ikke skjer før i november, så håper jeg du flagger i juni også.

Solidaritet er et kraftig virkemiddel som vi tåler enda mer av i monitor i juni.

Vi er mange som står i solidaritet med de som enda ikke tør å være åpne – ved å vise solidaritet kanskje nettopp du kan hjelpe en bekjent om å være tro mot seg selv og komme ut?

Godt å se at Tromsø Kommune heiset flagget i dag 03.06. Det betyr at de har flagget lett for hånden når Arctic Pride går av stabelen 11.november, det er godt å vite.

Happy Pride måned!

Powered by Labrador CMS