Pride

Rekordår for Pride i Troms og Finnmark

– Det har noe å si for at folk blir boende her, og ikke flytter til storbyen for skeive felleskap, sier festivalsjef Lars Kaupang i Arctic Pride i Tromsø.

I 2019 møtte rekordmange opp i paraden under Arctic Pride. Hele 7.000 mennesker samlet seg i Tromsø for å feire det skeive mangfoldet. I 2023 ble det ny rekord, med nesten 12.000 mennesker i paraden.
Publisert

Troms og Finnmark så enorm vekst i pride-feiringen i 2023. Bland pride-festene var Alta Pride, Lakselvbukt Pride, Harstad Pride, Senja Pride, Barents Pride og Arctic Pride.

Sistnevnte bestod av 105 arrangementer i løpet av én uke, forteller festivalsjef for Arctic Pride Lars Kaupang.

– I tillegg til alle de andre aktivitetene i regionen så kan vi si at det var flere aktiviteter for skeive enn noen gang her nordpå. Det må vi være stolte av, legger han til.

Festivalsjefen lover at 2024 ikke skal ha lavere aktivitet enn 2023. Blant annet har Arctic Pride jobbet for å få til et helårs engasjement i Tromsø.

– Vi har fått flere møteplasser for skeiv ungdom, som kommer fra samarbeid med Tromsø-kommune. Blant annet arrangerer vi nå en ukentlig klubbkveld i Tromsø-sentrum.

Kaupang krediterer noe av årsaken til en voksende Pride-bevegelse i nord, til stabile partnere som har støttet over lengre tid.

 – I Tromsø øker de faste giverne støtten og bidrar mer enn før. Samtidig merker vi et øtk engasjementet i distriktet, og de mindre Pride-festene vokser.

– Vi er heldige som har gode partnere og engasjerte mennesker i distriktene.

– Fint at vi er synlige

Både Senja og Harstad Pride skal ha fått gode tilbakemeldinger etter gjennomføringen av sine arrangementer. Lakselvbukta Pride, som er en av de mindre Pride-festene ble startet opp i fjor av i Marny og Walborg, to lokale ildsjeler

– Det var den fineste bygdepriden jeg var med på i fjor, vi var 50 stykker i paraden, forteller Kaupang.

Rekordår var det også i Tromsø med større tilstrømningen enn noen gang før. Nesten 12.000 mennesker gikk i paraden. Noe Kaupang mener lover godt for 2024.

– Hva er verdien av en slik økning i engasjementet?

– Verdien er enorm. Det er selvfølgelig for å skape økt trivsel, det har mye å si den synligheten. Vi får mange tilbakemeldinger på at det også er veldig fint at vi er så synlige som vi har vært, sier han og tilføyer:

– Det har også noe å si for at folk bli boende her, og ikke flytter til storbyen for skeivt felleskap.

 

Powered by Labrador CMS