De mest kjente krydderne i Syria er baharat og allehånde. Baharat er en blanding av forskjellige krydder. – En typisk variant er allehånde, pepper, spisskummen, korianderfrø, kanel, nellik og muskatnøtt, forteller Daniel Alhomsi.

Skipperen på Noahs Ark

For ganske nøyaktig ett år siden var syreren Daniel Alhomsi asylsøker. I dag er han direktør i sitt eget cateringfirma.

Publisert Sist oppdatert

Daniel Alhomsi sjekker de søte baklava han nettopp har stekt hjemme på kjøkkenet sitt i leiligheten han leier på Smestad i Oslo. Denne deilige, litt klebrige og mektige dessertkaka i langpanna har av mange løvtynne lag med sprø butterdeig som han har fylt med pistasjnøtter og pinjekjerner.

Baklava bakes i flere ulike varianter over hele Midt-Østen, Balkan, de arabiske land og i Sør-Asia. Daniels variant er syrisk. Han er en av fire millioner mennesker som flyktet fra Syria på desperat jakt etter trygghet. Han vokste opp i Tartus, landets neststørste havneby og et populært feriemål for syrere. Som ung flyttet Daniel til Damaskus for å utdanne seg til turistguide. Men så startet krigen og som så mange andre, så Daniel ingen annen utvei enn å reise fra hjemlandet.

– Jeg dro til Dubai da jeg fikk innvilget frilans-visa, og jobbet med å organisere eventer. Etter hvert begynte jeg å jobbe som sekretær for Abdel Latif Dabbagh, Syrias ambassadør. Men i september 2015 brøt han med Assad-regimet mens han var på besøk hos kona på Kypros. Sammen søkte de politisk asyl i Qatar, forteller Daniel.

De ansatte på konsulatet i Dubai hadde ikke samme mulighet som ambassadørparet. Snart skulle Daniel og de andre merke hvor forlatt de var.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS