Urix

Farlig for skeive asylsøkere

Da statsminister Rishi Sunaks forslag om å deportere asylsøkere til Rwanda strandet, leide regjeringen inn en lekter for å huse asylsøkere. Det har satt sinnene i kok. Britiske skeive organisasjoner tar aktivt del i kampen mot regjeringens asylpolitikk.

På en slik lekter vil britiske myndigheter internere asylsøkere.
Publisert

Da Rishi Sunak stilte til valg flagget han kampen mot asylsøkere som sin viktigste politiske sak. I juli fikk den britiske regjeringen gjennomslag for lovforslaget «Illegal Migration Act 2023», som i praksis betyr kriminalisering av asylsøkere som kommer inn i landet ulovlig, skriver pinknews.com

Blant tiltakene regjering ville sette i gang for å avskrekke asylsøkere fra å komme til de britiske øyene, var å deportere asylsøkere til Rwanda. Forslaget ble møtt med protestopprop signert av skeive organisasjoner som fryktet for skeive asylsøkeres sikkerhet. Homofili er ikke forbudt i Rwanda, men den skeive befolkningen er uten rettsbeskyttelse mot vold, trakassering og diskriminering.

Da forslaget om å deportere asylsøkere til Rwanda strandet juridisk i det britiske rettssystemet, var Sunak-regjeringens løsning å leie inn lekteren Bibbi Stockholm, som nå ligger i havn på Portlandsøya.

Det fikk Rainbow Migration og Micro Rainbow sammen med 57 andre organisasjoner og aktivister til å publisere et åpent brev der de kritiserer regjeringen for å stue bort asylsøkerne i et kvasi-forvaringssystem.

Overvåking og isolasjon

Ifølge organisasjonene er lekteren ikke et fengsel eller en interneringsleir, men menneskene blir holdt i et interneringslignende system med overvåkning, mangel på privatliv, dårlig tilgang til helsetjenester, isolert fra det bredere samfunnet og med sterkt begrenset bevegelsesfrihet.

Organisasjonene skriver at: «Vi vet at LHBTQI+-personer som søker asyl er spesielt utsatt for skade og kan møte alvorlige problemer når de blir tvunget til å leve under overfylte forhold som i forvaring. De vil sannsynligvis oppleve diskriminering og trakassering fra andre personer som søker asyl som kan ha LHBTQI-fobiske synspunkter.» Det vises til at transpersoner ser spesielt utsatte og kan bli tvunget til å skjule kjønnsidentiteten.

Organisasjonene ba om garanti fra regjeringen om at skeive asylsøkere ikke skulle plasseres på lekteren. Det har de ikke fått gehør for. Asylsøkere som nekter å bo på lekteren trues med å miste all støtte fra myndighetene.

 

Powered by Labrador CMS