– Selv om vi er priviligerte her i Norge, så har jo pandemien hatt store konsekvenser for livene våre, sier Åse Ava Fredheim
– Selv om vi er priviligerte her i Norge, så har jo pandemien hatt store konsekvenser for livene våre, sier Åse Ava Fredheim

Ava Freddy måtte utsette bryllupet på grunn av pandemien. Nå synger hun til sin «Koronabrud»

Publisert Sist oppdatert

22. oktober kommer Ava Freddys andre studioalbum, «The Tree». Den blir uten hennes ferske singel «Koronabrud».

Den nye låta handler om skuffelsen over å utsette et bryllup på grunn av en pandemi. Og kanskje er det nettopp derfor passende at den får komme ut i verden i alene. Som en ensom låt, i en ensom tid.

– Den setningen har jeg hørt så mye i det siste!

Kvinnen bak Ava Freddy er Åse Ava Fredheim (f. 1987). Hun er en låtskriver, artist og produsent, født i Nord-Norge og oppvokst i Østfold. Som Ava Freddy debuterte hun med albumet «Appily Ever After» på plateselskapet Pretty Young Thing i februar 2017. Fredheim utgjør også den ene halvparten av duoen Heim, sammen med Pål Leer.

I tillegg til å være studio- og livemusiker, har hun komponert musikk til ulike moderne danseforestillinger som «How Long Has This Been Going On» (2013), «Parallell» (2015) og «Oxytrain» (2016).

Da Blikk slår på tråden, forteller Fredheim at hennes eget bryllup bare er én uke unna. Forsinket, men sterkt etterlengtet.

– Det var ikke den første datoen vår, for å si det sånn, sier Fredheim.

– Selv om vi er priviligerte her i Norge, så har jo pandemien hatt store konsekvenser for livene våre. Det går jo inn på oss, alt som foregår.

Ved første lytting kan «Koronabrud» høres dyster ut. Men den ikke helt uten håp.

«Vi må utsette det igjen. Det er ikke klart. Vi får det til snart. Og er det ikke fint med mye å glede seg til» synger Fredheim.

– Den setningen der har jeg hørt så mye det siste året! At vi har så mye å glede oss til. Jeg ville ikke at sangen skal være for tydelig. Det får være opp til den som lytter om historien får en lykkelig eller trist slutt.

Koronavakuum

Det er ikke bare koronautsatte bryllup «Koronabrud» tar for seg. Det siste året har mange av oss måttet leve litt for tett på våre kjære. For noen har det vært en mulighet til å dyrke nære relasjoner, for andre har det vært vanskelig.

– Sangen handler jo også om hva som kan skje i det vakuumet som oppstår når man blir plassert sammen med ett annet menneske. Det kan være kjempebra for forholdet, eller så er det en kjapp avslutning på et forhold som kanskje i utgangspunktet kom til å slutte.

«Koronabrud» har et nært og varmt live-preg. Den er innspilt i én tagning, med Ava Freddy på piano, vokal og fiolin. Ava Freddy har selv stått for mix og master av låta.

– Den ble til i løpet av kort tid. Jeg spilte inn piano og vokal samtidig, og fikk med meg Ketil Kielland Lund på trekkspill og flygelhorn. Jeg spiller også fiolin. Det har jeg ikke gjort siden jeg var 15 år, så dette blir min fiolindebut!

Albumet «The Tree» slippes 22. oktober. Klikk her for mer informasjon om forhåndsbestilling av vinyl.

Hør «Koronabrud» her:

Powered by Labrador CMS