Arbeidsliv

Beate Gangås blir ny PST-sjef

Da Beate Gangås ble utnevnt som politimester i seksjonen for organisert kriminalitet i politidirektoratet i 2001, var hun landets første åpne homofile politimester. Nå blir hun PST-sjef.

Beate Gangås, da hun var politimester i Oslo politidistrikt.
Publisert Sist oppdatert

«Gangås har gode forutsetninger for å lede Politiets sikkerhetstjeneste. Hun har ledet både Østfold og Oslo politidistrikt, hun har vært leder tidligere i PST, og hun har lang erfaring fra ulike lederstillinger i politiet», skriver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

Åremålet er på seks år. Det er ikke klart når hun tiltrer.

Beate Gangås er gift med Line Stubbrud og har vært politimester i Oslo politidistrikt siden august 2019. Karrieren som bringer henne til PST er lang og variert. Gangås er utdannet jurist, og har også studert jus ved Université Aix Marseille i Frankrike. Hun ble ansatt i politiet for 30 år siden. Her har hun blant annet vært politimester i politidirektoratet, politimester i Østfold og hun har vært sjef for etterforsknings- og påtaleavdelingen i Politiets Sikkerhetstjeneste.

I et intervju med Blikk i 2019 fortalte Gangås at hun ikke har merket noen diskriminering i arbeidslivet fordi hun har kone, og hun har heller ikke merket noe til det berømte glasstaket som hindrer kvinner i å få lederstillinger.

– Nei, jeg har ikke merket noe til glasstaket, men det er kanskje fordi jeg har gått rundt det, sier Gangås og peker på at karriereveien hennes ikke alltid har fulgt oppskriften, og at hun innimellom har tatt sidesteg når det har vært jobber hun har hatt lyst til å bryne seg på.

– Jeg merker at dette har skaffet meg verdifull erfaring, og jeg har stor nytte av det her jeg er nå.

Gangås er svært bevisst på at hun som øverste leder for en av våre samfunnsbærende etater, er en rollemodell. Det gjør at hun er svært opptatt av å gi honnør til kvinnene som har gått foran henne, særlig nevner Gangås en av forgjengerne sine i politimesterjobben i Oslo.

– Ingelin Killengreen var en fantastisk pådriver for å få øynene opp for kvinners kompetanse og å løfte den fram her i politiet. Og ikke minst har Kim Friele på sin side gått foran oss i rettighetskampen. Det er viktig å huske at noen har ryddet vei. Vi slipper å ta tak i en del utfordringer nå fordi de gjorde det for oss. Noen har gått først, og det beundrer jeg dem for!

Powered by Labrador CMS