Pride

Canadas ambassade avlyser pride-hagefest etter protester

Den årlige ambassadefesten til Canadas ambassade er avlyst etter press fra de skeive organisasjonene. Organisasjonene protesterte på Israels deltagelse. – Det er på grunn av Israel at hagefesten nå er avlyst, sier Salam til Blikk.

Fra Canadas hagefest i 2016.
Publisert Sist oppdatert

Det var i 2015 at Artur Wilczynski, som den gang var Canadas ambassadør til Norge, arrangerte det som skulle bli en årlig tradisjon: hagefest i Canadas residens.

Sammen med en rekke andre ambassader markerte hagefesten Oslo Pride og solidaritet med det skeive miljøet.

I år er altså hagefesten avlyst.

Avlysningen kommer som følge av press fra en rekke skeive organisasjoner. På initiativ fra organisasjonen Salam ble det satt i gang en boikottaksjon fordi Israels ambassade var inkludert i hagefesten.

I en uttalelse fra Salam, som senere har fått støtte fra flere skeive organisasjoner, het det:

«Det at Israel er invitert gjør en boikott helt nødvendig grunnet situasjonen i Palestina. Dette er en svært alvorlig situasjon som har pågått i 76 år, men det pågående folkemordet gjør det særlig umulig for oss å skulle spise kanapeer med Israels ambassade.»

Samlet skeiv bevegelse

Både Oslo Pride, Skeiv Verden, FRI Oslo og Viken, PKI, Skeiv Ungdom, Skeive funkiser og Garmeres varslet at de ikke kom til å delta på årets hagefest på grunn av Israels deltagelse. FRI nasjonalt hadde ikke rukket å lande et vedtak, men uttrykte bekymring overfor den kanadiske ambassaden knyttet til Israels deltagelse. 

Til Blikk sier Begard Reza, generalsekretær i Salam, at de er glade for at Canadas ambassade nå har avlyst.

– Det viser at Israel ikke lytter til den skeive bevegelsen når de ikke ville trekke seg fra hagefesten. Det er på grunn av Israel at hagefesten nå er avlyst, sier Reza i en kommentar til Blikk.

– Det har vært flott å se at den skeive bevegelsen har stått samlet i dette spørsmålet og at de støtter initiativet Salam tok om å få Israels ambassade fjernet fra festen, sier Reza.

Møtte med ambassaden

Skeiv Verden meldte tidlig at de ville boikotte hagefesten hvis Israel deltok.

– Skeiv Verden hadde et møte med den kanadiske ambassaden i går, hvor dette ble tatt opp, sier Hanne Lyseth, generalsekretær i Skeiv Verden.

Hun sier til Blikk at hun forstår den vanskelige situasjonen ambassaden står i med hensyn til denne konflikten.

– Jeg forstår ambassadens intensjon om å bygge et nettverk, men de skjønte selv at dette ble feil. For Skeiv Verden var det helt umulig å delta så lenge Israels ambassade skulle delta. Der er vi på lik linje med de andre skeive organisasjonene. Jeg er glad de avlyser, sier Lyseth til Blikk.

Vil unngå splittelse

FRI ønsker et godt forhold til den kanadiske ambassaden og det diplomatiske miljøet.

– Og vi har satt pris på arenaen Diplomatic Pride Celebration har gitt tidligere. Vi er glade for at den kanadiske ambassaden støtter den skeive bevegelsen, sier FRI-leder Viljar Eidsvik.

Eidsvik legger til at han opplever begrunnelsen fra ambassaden som ryddig.

– Vi setter pris på at man forsøker å unngå splittelse blant skeive. Trykket som skeive opplever nå, med antitransbevegelsen på fremmarsj og med koordinerte medieangrep mot våre liv og rettigheter, er et viktig arbeid som vi må stå samla i, sier Eidsvik.

– Avgjørelsen om å avlyse setter fokus på dette. Det er bra. Vi trenger en samla skeiv bevegelse mot undertrykkelse og for solidaritet, nasjonalt og over hele verden. 

Begrunnelsen fra den kanadiske ambassaden i sin helhet:

Powered by Labrador CMS