Begard Reza.

– En skummel oppgave

Generalsekretær i Salam, Begard Reza, skal møte i kultur- og likestillingsminister Abid Rajas ytringsfrihetskommisjon. – Det har allerede kommet hets etter at nyheten ble sluppet, sier Begard Reza.

Publisert Sist oppdatert

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja presenterte fredag 14. februar de 18 medlemmene som skal sitte i den nye ytringsfrihetskommisjonen.
– Medlemmene i Ytringsfrihetskommisjonen har fått et svært viktig samfunnsoppdrag. De skal bruke sine kunnskaper og engasjement til å utrede de sosiale, teknologiske, juridiske og økonomiske rammene for ytringsfrihet i Norge i dag. Kommisjonen skal engasjere til debatt og se på trusler mot ytringsfriheten og hvordan vi kan styrke det offentlige ordskiftet, sier kultur– og likestillingsminister Abid Raja.

Kommisjonens medlemmer gjenspeiler ifølge Raja, mangfoldet i det norske samfunnet og felles for medlemmene er at de har et sterkt engasjement for ytringsfriheten og at de - på hvert sitt felt - har markert seg i samfunnsdebatten.

– Våre muligheter til å ytre oss og motta informasjon er dramatisk endret siden 1999 da den forrige kommisjonen la frem sin innstilling. Denne kommisjonens oppdrag er å kartlegge de nye vilkårene for ytringsfrihet og bidra til nødvendige endringer og avklaringer, sier leder for Ytringsfrihetskommisjonen Kjersti Løken Stavrum.

Ifølge Løken Stavrum er Ytringsfrihetskommisjonen bred og kunnskapsrik.
– Men vi trenger en nasjonal engasjert dugnad for å oppfylle mandatet vårt. Det håper jeg vi får til. Vi har en felles plikt til å passe på den retten alle har til ytringsfrihet i vårt demokrati.

Synlighet koster
Blant medlemmene finnes kjente navn som Magdi i gruppa Karpe, Shabana Rehman i stiftelsen Født Fri, samt sosiolog og skribent Kjetil Rolness og Begard Reza, generalsekretær i Salam.
– Jeg takket ja med en gang jeg ble spurt, men det er en skummel oppgave, sier Begard Reza etter at nyheten om Ytringsfrihetskommisjonen ble sluppet i dag.

– Det har allerede kommet hets. Det sier noe om viktigheten av denne kommisjonen, sier Begard Reza til BLIKK.

– Det er bra at våre utfordringer og våre stemmer tas seriøst og at våre perspektiver tas opp. Men synlighet koster og det har jeg allerede merket. Abid Raja vet også veldig godt at synlighet koster og nettopp derfor er denne kommisjonen så viktig. For meg handler det om å gjøre offentlige ytringer tryggere, samt beskytte minoriteter mot hets. Det er det som ligger i mandatet til Ytringsfrihetskommisjonen. Jeg er vet jeg har Salam i ryggen og det gir meg en trygget i dette arbeidet.

Til tross for at lederen i Ytringsfrihetskommisjonen, Kjersti Løken Stavrum, mener medlemmene representerer bredden i samfunnet, har Reza en intensjon om å representere flere enn kun skeive muslimer.
– Jeg vil være veldig bevisst på hvilke grupper som ikke er tilstede i rommet når Ytringsfrihetskommisjonen møtes, som for eksempel transpersoner. Det er ekstremt viktig å ha de som ikke er representert i bakhodet i dette arbeidet, sier Begard Reza til BLIKK.

Medlemmene i Ytringsfrihetskommisjonen
* Kjersti Løken Stavrum, adm.dir. i Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier, Oslo (leder)

* Ragna Aarli, professor i rettsvitenskap ved Det juridiske fakultet i Bergen, Bergen

* Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, musiker, Oslo

* Eirin Eikefjord, journalist, Bergen

* Anki Gerhardsen, frilansjournalist og kritiker, Bodø

* Nils Johan Heatta, instituttleder ved Samisk Høgskole, Kautokeino

* Bente Kalsnes, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, Oslo

* Sebastian Klein, pedagogisk leder ved Falstadsenteret, Trondheim

* Mimir Kristjánsson, forfatter og politiker, Stavanger

* Adele Matheson Mestad, direktør for Norges institusjon for menneskerettigheter, Oslo

* Bård Borch Michalsen, førstelektor ved Handelshøgskolen UiT, Harstad.

* Steinar J. Olsen, arbeidende styreleder i Stormberg, Kristiansand

* Shabana Rehman, daglig leder i stiftelsen Født Fri, Spydeberg

* Begard Reza, generalsekretær i Salam, Oslo

* Kjetil Rolness, sosiolog og skribent, Oslo

* Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i Dagen, Moss

* Jan Inge Sørbø, professor ved Høgskulen i Volda, Volda

* Sarah Zahid, student og forfatter, Bergen

Powered by Labrador CMS