EuroPride

– Jeg forventer at utenriksminister Anniken Huitfeldt tar affære

Myndighetene i Serbia la i dag ned forbud mot EuroPride-paraden i Beograd. Bystyremedlem i Oslo og leder i Arbeiderpartiets homonettverk, Jon Reidar Øyan, forventer at utenriksminister Anniken Huitfeldt innkaller Serbias ambassadør til Norge til samtale.

Beograd Pride 2019.
Publisert Sist oppdatert

I dag kom nyheten om at innenriksdepartementet i Serbia har lagt ned forbud mot en parade under EuroPride i Beograd. Det har ført til sterke reaksjoner.

Oslo Pride-leder Dan Bjørke.

– Dette er en alvorlig avgjørelse som begrenser ytrings- og forsamlingsfrihet til skeive i Serbia, og Balkan for øvrig. Vi håper nå at både norske og europeiske myndigheter fordømmer dette forbudet og legger press på serbiske myndigheter, sier leder i Oslo Pride, Dan Bjørke i en uttalelse til Blikk.

Komplett farse

EuroPride i Beograd er allerede i gang, til tross for at myndighetene i august forsøkte å avlyse festivalen. Representanter fra serbiske myndigheter vil også delta på EuroPride, noe som setter innenriksdepartementets forbud i et grelt lys.

«Serbias statsminister, Ana Brnabic, skal snart gå på scenen under EuroPrides menneskerettighetskonferanse, og jeg forlanger at hun da forklarer hvorfor hun har feilet og hvorfor hun ikke har holdt sin lovnad om støtte, som hun ga da Beograd I 2019 søkte om å få arrangere EuroPride i 2022», sier Kristine Garina, president i European Pride Organisers Association (EPOA), i en pressemelding.

«Dette forbudet viser at hennes lederskap er en komplett farse, og at Serbia ikke makter å sikre sine innbyggeres rett til frihet. Ingen land med selvrespekt vil la seg diktere av en mobb», heter det i en erklæring fra EPOA-presidenten.

Samles uansett

At politiet, via innenriksdepartementet, nå forsøker å avlyse selve paraden under EuroPride, er ifølge EPOA en kamp myndighetene vil tape.

«Et forbud er forgjeves. Tusenvis av skeive og deres allierte er allerede ankommet Beograd for å delta i EuroPride. Vi vil samle kommende lørdag, selv hvis vi ikke får gå i parade. Vi oppfordrer alle som støtter lhbt-rettigheter og menneskerettigheter, til å ta et standpunkt, og å gå med oss. Vi er her og vi kommer til å samles», sier Kristine Garina.

Jon Reidar Øyan.

Utfordrer utenriksministeren

Jon Reidar Øyan, bystyremedlem i Oslo og leder i Arbeiderpartiets homonettverk, etterlyser reaksjoner fra norske myndigheter.

Det er hårreisende og under enhver kritikk, sier Jon Reidar Øyan til Blikk.

Jeg forventer at utenriksdepartementet i Norge og utenriksminister Anniken Huitfeldt innkaller Serbias ambassadør til Norge, og gir tydelig uttrykk for at denne beslutningen må omgjøres. Og samtidig gir en innføring i hva grunnleggende menneskerettigheter er. Forsamlings- og ytringsfrihet er nettopp det, sier Øyan.

Jeg forventer også at norske myndigheter og utenriksministeren på det sterkeste ta avstand fra denne avgjørelsen og gi tydelig beskjed til serbiske myndigheter at de må omgjøre denne beslutningen. Det er politiet som har tatt denne avgjørelsen og formelt sett ligger de under innenriksdepartementet i Serbia, sier Jon Reidar Øyan.

Powered by Labrador CMS