Pride

Regnbuedagene sparket i gang med festforestilling

Fredag kveld åpnet Regnbuedagene i Bergen med en festforestilling på Den Nationale Scene. Publikum som hadde funnet veien til det ærverdige teateret fikk en heidundrande aften, uten at alvoret ble glemt.

Skuespillerne og artistene fikk fortjent og stående applaus etter at ensemblet klinte til med en forrykende versjon av Lady Gagas «Egde of Glory» som avslutningsnummer på Regnbuedagenes festforestilling på Den Nationale Scene i Bergen fredag 3. juni.
Publisert Sist oppdatert

Etter år med reduserte feiringer var tiden endelig kommet for å markere at Bergen den neste uken blir overtatt av Pride, av fest, kultur, debatter og kamp.

I samarbeid med Festspillene, Den Nationale Scene og Skeivt Arkiv invitert Regnbuedagene til en åpningskveld i høykulturens bergenske storstue. Bergensere og tilreisende svarte med å fylle teateret. Det angret de ikke på.

Mye fest

Publikum fikk en ytterst profesjonell forestilling fra teaterets skuespillere, dragartistene fra House of Friele og danseren Daniel Mariblanca.

Og ikke minst fikk de en fantastisk avslutning på kvelden da alle artistene fremførte en sugende versjon av Lady Gagas «Egde of Glory».

Regnbuedagenes leder Joakim Aadland holdt velkomsttalen på Den Nationale Scene.

Men også alvor

Men før det hadde leder av Regnbuedagene Joakim Aadland holdt velkomsttalen og byråd Katrine Nødtvet klippet den symbolske snoren for å markere åpningen av Regnbuedagene.

Joakim Aadland poengterte at kampen ikke er over selv om Norge i år markerer at det er 50 år siden forbudet mot homofili ble opphevet.

Han manet til solidaritet med de som enda ikke har oppnådd frihet i sine liv, enten det er transpersonen i setet ved siden av deg eller skeive mennesker som verden over lever i frykt for å elske som de gjør.

Til «de som vil dra stigen opp etter seg» når de har oppnådd sin egen frihet hadde Aadland et klart budskap; til full jubel fra salen avslørte han en t-skjorte som ganske enkelt gav dem fingern`.

Kledde av publikums fordommer

Deretter entret karakteren Hedwig scenen i Pål Rønnings skikkelse for en energisk duett med Ameli Isungset Agbota, etterfulgt av et sugende kyss mellom Disney-prinsessene Mari Fossum Lerberg og Lykke Kristiene Moen.

Det som likevel gjorde mest inntrykk denne kvelden, var danseren Daniel Mariblanca. En enkelt spot fant ham på scenegulvet, krøllet sammen som et ufødt barn. Så begynte han å synge. Langsomt foldet han ut den fullstendig nakne kroppen sin.

Danseren Daniel Mariblanca var så naken om sine følelser som transperson i den egenskrevne teksten «I Was Born», at folk «sluttet å legge merke til» at han også var naken.

Da Daniel Mariblanca var ferdig på scenen, satt publikum igjen med innsikten i at David Maiblanca er perfekt som han er. Det er egne fordommer det må jobbes med.

Stående applaus

Blandingen av humor, alvor og profesjonalitet var gjennomgående i forestillingen, og da ensemblet avsluttet kvelden med en forrykende versjon av Lady Gagas´ Egde of Glory var publikum i Bergen storfornøyd med at Regnbuedagene 2022 endelig var i gang, som den folkefesten det er.

Denne vennegjengen gledet seg til Regnbuedagenes forestilling på Den Nationale Scene.
Transaktivist Stein Wolff Frydenlund var selvsagt til stede.
f.v. Victoria Løvheim, Tanja Silvestrini, Ingrid Ormevik (som står bak instakontoen «queerfashionsofscandinavia»), Alexander Ivers og Nathaniel Nesse.
Bergens tidligere ordfører og homseikon Trude Drevland var selvsagt tilstede og klar for Regnbuedagenes festforestilling på Den Nationale Scene.
Ekteparet Henricksen koste seg med et glass vin før forestillingen.
Kurator bak KODE museenes utstilling Det Skeive Blikket, Mathias Skaset sammen med Father Diesel Meraki i Kiki House of Meraki.
Den ikoniske homoaktivisten Kenneth Brophy var Kim Frieles våpendrager. Her omgitt av venner før forestillingen. Fra scenen mottok han hjertelige hilsener på sin 76-årsdag fra Regnbuedagenes leder Joakim Aadland.
Leder i Regnbuedagene i Bergen Joakim Aadland og byråd Katrine Nødtvedt klar for kvelden.
Stine Robin Eskildsen og Kristi-Helene Engeberg framførte en poetisk hyllest til Kim Friele i teksten «Kvinnen hun elsket» skrevet av Ole Henrik Risøy Solheim.
Pål Rønning og Ameli Isungset Agbota i duett.
Mari Fossum Lerberg og Lykke Kristine Moen gjorde sin egen skeive vri på sangen «A Whole New World» fra Disney-filmen Aladdin.
Den bergensbaserte draggruppa Haus Of Friele gav en forrykende tolkning av det de kalte en «Moulin Rouge mashup».
Skuespiller Kristian Berg Jåtten hadde regien på Regnbuedagenes festforestilling på Den Nationale Scene og bidro selv i flere kraftfulle sangnummer, som her i «Young/Dirty Boys».
Skuespillernestor Kjersti Elvik er naturligvis på scenen når Regnbuedagene feires. Her sammen med Anne Regine Ellingsæter og Knut Erik Engemoen.
Bjørn Wilberg Andersen gjør stor suksess med forestillingen Lazarus på Den Nationale Scene, skrevet av David Bowie. Her i duetten Heroes sammen med Ameli Isungset Agbota.
Powered by Labrador CMS