
Lovedown i Bergen
Programmet for årets Regnbuedagene i Bergen er klart. I år kan hele landet delta, fra sin egen stue. Se hele programmet på Blikk.
Regnbuedagene skulle gå av stabelen fra 30. mai til 6. juni, men som følge av korona-utbruddet ble årets festival avlyst. Men fortvil ikke. Strømmefestivalen Lovedown sørger for pride i Bergen.
Opprinnelig stod det om lag 80 ulike arrangementer på programmet til årets Regnbuedagene i Bergen. Men så rammet korona-utbruddet festivalen. Pride Park, som de siste to årene har blitt arrangert på Festplassen, ble også avlyst.
Regnbuedagene er ikke den eneste pridefestivalen som måtte ta grep og tenke nytt. Oslo Pride og pridefestivaler i hele landet, samt internasjonalt, er avlyst eller utsatt.
Jeg skal ikke legge skjul på at stemningen har vært svært nedtrykt.
Joakim Aadland
I Bergen har arrangørene vært i tenkeboksen siden april og nå har de kommet opp med digitale løsninger og sørger for at hele landet nå kan ta del i festivalen. Men det har vært tunge tider for staben i Regnbuedagene.
- Jeg skal ikke legge skjul på at stemningen har vært svært nedtrykt, og det var vanskelig for mange hos oss å holde motivasjonen oppe da usikkerheten rundt årets festival og koronaviruset var på sitt verste i mars og april, sier festivalsjef Joakim Aadland til Blikk.
- Nå er stemningen derimot helt på topp, og vi er utrolig stolt og fornøyd over det programmet vi nå lanserer i samarbeid med en rekke andre aktører. Så er vi også svært spent på hvordan pride vil fungere i dette formatet, og eventuelt hva vi skal ta med oss videre i 2021.
Lovedown – en strømmefestival
Strømmefestivalen går av stabelen 4. til 6. juni og alle arrangement blir tilgjengelig via Facebook. Det betyr at dørene ikke åpnes for publikum.
- For årets digitale festival har vi valgt å ikke ha noe publikum på våre arrangementer på Ole Bull Scene, men vi er veldig glad for at flere steder i Bergen nå blir med på feiringen og skaper møteplasser hvor vi kan være sosiale fysisk, beroliger Aadland.
- På Den Nationale Scene kan man se to forestillinger i Teaterkjelleren, Fincken åpner omsider dørene onsdag 3. juni, og på både Snekkerbakken på Festningen, Det Akademiske Kvarter og Storm Bar kan man møtes og være sammen under regnbueflagget, sier Aadland og legger til,
- Det blir jo ikke det samme som om å møtes i store folkemengder i Pride Park, paraden eller på fester, men jeg håper folk benytter anledningen til å skape mindre intime og inkluderende feiringer med både venner og familie, sier Joakim Aadland til Blikk.
Global Pride
I likhet med pridefestivaler over hele verden har også Regnbuedagene sluttet seg til den verdensomspennende pridemarkeringen Global Pride 27. juni som er organisert av EPOA - European Pride Organisers Association og InterPride.
Årets parade går fra Bergens gater til stuen din med paradesending. Lørdag 27. juni sender Regnbuedagene i Bergen et spektakulært paradeshow direkte fra Ole Bull Huset.
Det to-timers lange morgenshowet vil by på konserter og andre kulturelle innslag, appeller og hilsener, underholdende samtaler med kjente og kjære, glitter og regnbuer! Showet streames direkte på festivalens Facebook-side og nettside fra kl. 10 til 12.
Paradesendingen vil også ha som formål å samle inn penger for å styrke rettighetsarbeidet for personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet i Polen gjennom å støtte deres pride-festivaler. Alle innsamlede midler den dagen vil gå uavkortet til formålet gjennom organisasjonen European Pride Organisers Association.
For fullstendig program og oppdateringer, sjekk: bergenpride.no
Les også
-
– Filmen «All of Us Strangers» bør være pensum i skolen
Som lærerstudent mener jeg det er vår plikt å sørge for at skolen er et trygt sted. Ikke bare fysisk, men også psykisk og sosialt, skriver Elle Nora Løken.
-
Dette skal Kim Wigaard synge i Stjernekamp-finalen
På lørdag er det klart for den aller siste duellen i «Stjernekamp» på NRK. Den står mellom Kim Wigaard og DePresno.
-
Pluss
Pris til Skeivt arkiv: – En anerkjennelse
Skeivt arkiv fikk prisen Årets privatarkiv av Arkivforbundet.
-
De flagger et hat mot skeive
– Det er skremmende at politikere ønsker å gjøre livet vanskeligere for unge som allerede står i en utrolig sårbar situasjon, skriver Hedda Josefine Bruncell.
-
Pluss
Samler inn historier: – Biskopene skal vite hva de sier unnskyld for
Bispemøtet i Den norske kirke planlegger å be om unnskyldning for behandlingen av skeive. Skeivt kristent nettverk ber folk dele sine erfaringer for at kirken skal vite hva den ber om unnskyldning for.
-
– Det handler om mot. Om liv. Om retten til å finnes
Hvis regnbueflagg vaiet overalt, ville det minne oss hver dag om at alle mennesker er like mye verdt – uansett hvem de elsker, hvordan de ser ut, eller hvor de kommer fra, skriver Bent Sandvand.
-
Ingen homofrie soner i Polen lenger
Seks år etter at Polen innførte såkalte homofrie soner er det omsider slutt. Den siste ble fjernet forrige uke.
-
Pluss
Norske Ole-Petter er hormonlege i USA: – Alle er nervøse
Lege Ole-Petter Hamnvik forteller om økende stress og uro blant transpersoner i USA.
-
Bygdepride: – Handlar om vilkåra for skeive i bygdene
Bygdepride er rett rundt hjørnet, og trass i at festivalen er godt etablert, meiner arrangørane at han er viktigare i år enn nokon gong.
-
Pluss
Karpe-stiftelse gir pengestøtte til Skeiv verden: – Det betyr veldig mye
Stiftelsen Patel & Abdelmaguid Foundation (PAF), som er opprettet av duoen Karpe, delte mandag ut midler til 12 organisasjoner, en av dem var Skeiv verden, som får støtte til ungdomsleir.