Festivalsjef Joakim Aadland og byråd for kultur, mangfold og likestilling, Katrine Nødtvedt (MDG) klippet snoren i Pride House-teltet i Bergen sentrum.

– Til tross for at fjorårets digitale pride ble en fin opplevelse for mange av oss, kjenner vi i år ekstra godt på både utmattelse og trøtthet av å ikke ha kunne vært sammen på lang tid

Regnbuedagene i Bergen åpnet lørdag 5. juni.

Publisert Sist oppdatert

Her er åpningstalen til festivalsjef Joakim Aadland.

Kjære alle sammen,
Det er sannelig en glede å nok en gang skulle få være gjenforent under Regnbuedagenes paraply, og til en fysisk festival.

For i dag sparker vi offisielt i gang årets Regnbuedager, og den kommende uken vil være fylt med viktige debatter, gode samtaler, underholdene konserter og show, og en storslått og fargerik parade i Byfjorden. Det skal være en uke fylt med både fest og protest. En uke med samhold, tilhørighet, og nærhet. Ja, for til tross for at også årets festival vil være preget av restriksjoner som følge av covid-19, skal vi fremdeles få kjenne på nærheten av å være sammen.

For oss i Regnbuedagene har det i år vært viktig å prioritere å møtes ansikt til ansikt, og det siste året med planlegging av en festival i pandemi har vært både slitsomt og utfordrende for mange av oss. Likevel har vi holdt fast med ideen om at vi i år skal vi igjen kunne danse sammen. Le sammen. Diskutere sammen. Og bare være sammen.

Joakim Aadland.

For til tross for at fjorårets digitale pride ble en fin opplevelse for mange av oss, kjenner vi i år ekstra godt på både utmattelse og trøtthet av å ikke ha kunne vært sammen på lang tid. Pandemien har ikke bare revet vekk liv alt for tidlig, den også har tatt fra oss flere av de viktigste møtepunktene for mange av oss. For bare en måned siden var Skeiv Verden ute i NRK og var bekymret for brukerne av deres arenaer og arrangementer. For beskjeden om at det å holde holde oss hjemme er det aller tryggeste, gjelder ikke for de av oss som ikke lever under de trygge forhold. For de av oss som må leve skjult. For de som er helt avhengig av arenaer som Skeiv Verdens kafétreff for å komme seg gjennom hverdagene.

Det er ikke før du mister det, du skjønner hvor mye det betyr. Hvor viktig plasser som Fincken i Bergen, eller London i Oslo er for så mange. Når plassene hvor vi møter våre selvvalgte familier ikke lenger kan tas oss inn i varmen. Når seniorgruppen ikke lenger kan få spise boller og drikke kaffe, og Skeiv Ungdom ikke kan invitere til kinobesøk. Pandemien har rammet mange av oss, men som enhver krisesituasjon, så rammer pandemier de av oss som har det vanskeligst i utgangspunktet litt hardere.

Derfor er jeg utrolig stolt over alle som har vært med på å arrangere årets festival. Alt fra eksterne samarbeidspartnere som Den Nationale Scene og USF Verftet, til vår skeive familie blant arrangørkomiteen til festivalen, FRI, Skeiv Verden Vest, Skeiv Ungdom, Skeive Studenter, Amnesty og alle våre fantastiske frivillige som denne uken skal sørge for at vi igjen kan møtes ansikt til ansikt, og danse sammen. Jeg vil derfor be om en aldri så liten applaus til alle de som skal ha æren for at vi i dag kan samles igjen.

Det er ikke bare en pandemi som vil prege årets festival. Sammen med FRI vil både Regnbuedagene i Bergen, og de fleste andre pride-festivaler og markeringer i Norge i år ha fokus på situasjonen som utvikler seg i Europa. For mens vi kan sitte her, trygt på et synlig Pride House, ved siden av benker som hedrer den skeive kampen i Norge, er situasjonen svært annerledes i land som Russland, Tyrkia og Polen. For å nevne noen.

De siste årene har oppslutningen om autoritære ledere og såkalte «tradisjonelle» verdier økt verden over. Våre rettigheter er under press, og den påståtte trusselen fra «lhbt-ideologi» brukes av populister for å innskrenke grunnleggende menneskerettigheter.

Retorikken som brukes, der lhbti-personers liv brukes som politisk ammunisjon, der våre rettigheter settes opp mot «familien», er ikke noe som skjer bare i Europa. Vi merker det også her i Norge, der legitim rettighetskamp for individets frihet beskrives som en «ideologi». Verden er sammenvevd. Og Europa er nærmere enn vi tror. Så når vi sier at “ingen er fri, før alle er fri”, så er ikke det noe som stopper ved våre landegrenser.

Så bruk den kommende uken til å feire friheten som har blitt kjempet frem for deg, og bruk stemmen din til løfte frem den internasjonale og solidariske skeive kampen. Stemmen for et Europa for alle.

Jeg ønsker dere alle en riktig god, fri, trygg og fantastisk pride! Gratulerer med dagen!

Regnbuedagene i Bergen arrangeres til og med 12. juni og byr på en rekke kulturarrangement, debatter, film, konserter, fest og ikke minst båtparade. Se fullstendig program her: bergenpride.no

Powered by Labrador CMS