Urix

Boikotter konferanse i Dubai

«Bibliotekenes FN» avholder neste års konferanse i Dubai. Norsk bibliotekforening fraråder medlemmene sine å reise.

Mohammed Bin Rashid-biblioteket i Dubai.
Publisert

I forrige uke meldte Svensk bibliotekforening at de boikotter konferansen til International Federation of Library Associations (Ifla) i 2024. Bakgrunnen er at bibliotekorganisasjonen vil avholde konferansen i Dubai.

Det innebærer blant at programmet på konferansen vil være strippet for lhbt-temaer. Organisasjonen har en egen seksjon som jobber med lhbt-spørsmål, men Ifla har foreslått at de avholder sin egen konferanse et annet sted og på et annet tidspunkt, ifølge SVT.

Det har ført til at flere svenske aktører nå melder at de vil boikotte konferansen. Norsk Bibliotekforeningen går imidlertid ikke så langt:

«Det er absolutt på bordet, men vi har ikke tatt stilling til det ennå. Vi var tidlig ute og sa at vi er sterkt imot valget. Som en ledende ytringsfrihetsorganisasjon kan ikke Ifla holde konferanser i land der visse temaer ikke kan diskuteres», sier styreleder Vidar Lund til Klassekampen.

Kritikken har haglet etter at Ifla annonserte nyheten tidligere i sommer. Som svar har foreningen bedt medlemmene sine om å stemme for eller imot Dubai som vertsby. Norsk bibliotekforening stemte nei.

«Det er på grunn av den generelle menneskerettighetssituasjonen i Emiratene og fordi det ikke er lov å diskutere LHBT-temaer på konferansen», sier Lund.

Norsk bibliotekforening fraråder sine rundt 3000 medlemmer sine å reise neste år. Lund påpeker at det ikke er første gang den internasjonale konferansen avholdes i et land som er utrygt for skeive.

«Konferansen har for eksempel vært i Malaysia tidligere, men da var det ikke forbudt å snakke om temaer som handlet om skeive. Når man nå tillater regimet å legge begrensninger på hvilke politiske temaer man kan diskutere, har man gått seg vill i ønsket om geografisk spredning», sier Vidar Lund.

 

 

Powered by Labrador CMS