Kulturtipset

Store kropper i en smal bransje

– Denne låta er vel mer poppa enn noengang, men det er fremdeles rap, sier Big Daddy Karsten om sin ferske singel «Legenbeary». Hør låta og få med deg rapperens beste kulturtips her.

Låta «Legenbeary» er en hyllest til ambisjoner og frodige menn og et spark til musikkbransjen og klesprodusenter. – For store menn har vi to butikker i Oslo. Den ene er for dyr, den andre selger bare gubbe-klær, sier artisten, som etterlyser motevalg også for kropper som sin egen.
Publisert Sist oppdatert

.

Låta «Legendbeary» er hentet fra Big Daddy Karstens kommende EP. Den handler om å feire den man er og å strekke seg etter den man vil bli.

I et samfunn med sterke føringer for hvordan kroppen skal se ut og hvem man kan tillate seg å elske, knaller Big Daddy Karsten til med en tekst som i bunn og grunn slår fast at det driter han i. Artisten tar seg sin selvsagte rett til å være den skeive bjørnen han er, i en grein av musikken som tradisjonelt er hypermaskulin og homofobisk.

– Jeg har laget «Legenbeary» fordi det er en låt jeg trenger selv, sier Big Daddy Karsten, som bærer døpenavnet Karsten Marcussen.

– Jeg har virkelig måttet kjempe for å få være meg selv, sier han.

Etter at han kom ut av skapet i 2016 har rapperen vært et nokså enslig skeivt fyrtårn for et publikum som i utgangspunktet først og fremst består av heterofile cismenn.

– Jeg har drevet med rap siden jeg var 13 år. Rap inngår i alle musikkformer nå, men den gang var det nesten slik at man tenkte på rappere som kriminelle, sier artisten.

I denne delen av musikkbransjen var det ikke særlig aktuelt å komme ut som skeiv, selv om Karsten visste at han tente på menn helt fra han var tenåring. Når så først skjedde, var det fordi han måtte ta tyren ved hornene; det han trodde var en nær venn, hadde begynt å oute ham.

.

Rapperen Big Daddy Karsten er en reflektert badass. Hvordan han har blitt det, snakker han med Emma Ellingsen om i programserien «Annerledes» på TV2 onsdag 19.januar.

.

Et skeivt fyrtårn

– Det er noen ganger en ensom rolle å vifte med homoflagget som den eneste åpne rapperen her i landet, men den tar jeg, sier Big Daddy Karsten.

Han ble kjent for et større publikum gjennom deltagelsen med låta «Smile» i MGP i fjor. Som «Smile» tematiserer «Legenbeary» en skeiv erfaring i møte med andres regler for hvordan man skal elske og opptre. Og ikke minst hvordan man skal se ut. Særlig om man har ambisjoner om en karriere på scenen.

Tekstlinja «I'always been told that I am to big to make it» er dessverre ikke hentet ut av løse lufta. Som en kar på den større siden av idealet, har rapperen erfart at hans nakne kropp, avbildet en solfylt sommerdag på Hukstranda på Bygdøy, skapte bekymring for hvordan potensielle sponsorer ville reagere.

– På den andre siden fikk jeg hauger av meldinger fra fans som takket meg. Det at jeg var meg, gjorde det lettere for dem å være seg selv.

Rapperen er ikke lengre redd for å ta plass, verken i bokstavelig eller overført betydning.

– Jeg vil ikke være annerledes. Hvis helsa forlanger det, så ja, da kan jeg vurdere å slanke meg, men så lenge jeg er frisk og fornøyd ser jeg ingen grunn til det.

– Vi klarer det vi vil så lenge vi ikke gir opp, fastslår Big Daddy Karsten, som omtaler låta «Legenbeary» som en superpositiv påminner om akkurat det.

.

.

Kulturtips fra Big Daddy Karsten:

.

– Hvilke andre artister følger du ekstra med på og hvorfor?

– Jeg følger ekstra med på de andre Bamserapperne der ute, som Dapper Dan Midas og Bryce Quartz, samt min svenske venn og samarbeidspartner Soleil Camara. Men det er ikke bare rap på listene mine, de inneholder også Ferdinand og Falito og mye anna kule saker. Om du er ekstra gira på å høre hva jeg hører på, så er det en playlist på artistprofilen min på Spotify som heter queerlyfe, på den finner man mye digg skeiv øresnacks.

.

– Hvor går du selv ut og hvorfor dit?

– Jeg går på Elsker om jeg vil danse og så går jeg på London om jeg vil ha en god konversasjon. Begge deler kan være like appellerende utifra humøret.

.

– Hva var den sterkeste kulturopplevelsen du hadde i 2021?

– Jeg tror det må ha vært når jeg var på Arendal på Skeiva for å spille. En ung slampoet åpna hjertet og sjela si på en måte som gjør at jeg fortsatt kjenner på det.

.

– Hvilke kulturarrangementer gleder du deg til i 2022?

– Jeg gleder meg veldig til å skulle oppleve mer høykultur i 2022. Jeg og partneren min har blitt enige om at vi skal se mer teater og musikaler, og kanskje gå litt i operaen også.

Powered by Labrador CMS