Tove Jansson med livspartner Tuulikki Pietilä på deres finske skjærgårdsøy Klovharun i Finland, ferieparadiset der de etter Toves mening bare trengte «såpe og vodka».

Mye mer enn Mummi

De fleste vet at Tove Jansson skapte Mummitrollet, men ikke fullt så mange vet at den rolige og jordnære figuren Too-tikki var inspirert av kjæresten som ikke ville danse med henne første kvelden de traff hverandre.

Publisert Sist oppdatert

Mummitrollets mamma vokste opp i Helsingfors som den eldste av tegneren Signe Hammersten Janssons og billedhuggeren Viktor Janssons barn. Hun utdannet seg til å bli maler og tegner og gjorde det klart fra ung alder av at hun ville klare seg på egen hånd gjennom hardt arbeid. Hun ga ut sin første barnebok allerede som 19-åring i 1933, men den første boka fra Mummidalen, «Småtrollene og den store oversvømmelsen», kom først i 1945. Den regnes som en forløper til de åtte bøkene om Mummitrollene som ble utgitt fram til slutten av 70-tallet.

Janssons internasjonale gjennombrudd kom med den tredje boka, «Trollmannens hatt», i 1948. Suksessen muliggjorde det livet som Jansson så sterkt hadde ønsket seg; et liv uten føringer for hva datidas kvinner måtte og skulle gjøre.

Med Mummidalen hadde hun skapt et helt nytt univers med nye karakterer, et nytt himmelrom og ny geografi. Likevel finner leseren midt oppi alt dette figurer (strengt tatt mummitroll, hufser, mymler, filifjonker, hemuler og flere til) som oppfører seg, tenker og føler akkurat som oss mennesker.

TUFSLA OG VIFSLA

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS