– At Norges internasjonale bidrag til lhbti-arbeid har gått fra 0 i året i 2004, til mer enn 30 millioner i året i 2021, er en suksesshistorie. Det hadde ikke skjedd uten vår innsats, sier Marna Eide, leder i Internasjonal avdeling i FRI.

Marna Eide vil at Norge skal bruke det tidobbelte på skeives menneskerettigheter i verden

Det startet med at hun og andre aktivister samlet inn 30.000 kroner til to lesbiske organisasjoner i India. 17 år etter leder hun Internasjonal avdeling i FRI med et budsjett på 15 millioner i året.

Publisert Sist oppdatert

Skeiv Solidaritet ble startet opp av noen aksjonister i Oslo i 2003 som samlet inn penger til Flyktninghjelpens arbeid blant krigsflyktninger i Irak.

– Under Oslo Pride de neste årene fortsatte vi å samle inn penger, men da til organisasjoner vi selv hadde valgt ut, forteller Marna Eide som var en av initiativtakerne til Skeiv Solidaritet.

– I 2004 samlet vi inn 30.000 kroner til to lesbiske organisasjoner i India, Aanchal Trust og Sangini. Artister og kunstnere stilte opp gratis, og hver eneste krone vi fikk, sendte vi direkte til dem, forteller Eide, som i dag er leder av Internasjonal avdeling i FRI-Foreningen for kjønns og seksualitetsmangfold.

I 2005 øynet de en mulighet for også å påvirke norsk politikk til å engasjere seg i skeives rettigheter internasjonalt. En rødgrønn regjering hadde overtatt, og noen av aktivistene fra Skeiv Solidaritet gikk inn i FRIs forgjenger, daværende LLH, og dannet Internasjonalt Utvalg. Målet var å få den nye Stoltenberg-regjeringens utviklings- og utenrikspolitikk til også å omfatte homofile, lesbiske og transpersoners menneskerettigheter.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS