Utstilling

Norge rundt med skeive ikoner

Den kulturelle skolesekken har laget pop up-utstilling av boka «Skeive ikoner». Nå skal utstillingen turnere hele landet.

Portrettfotografi av Fin Serck-Hanssen, installasjonsbilde av Jon Gorospe.
Publisert Sist oppdatert

Utstillingen «Skeive ikoner» forteller historier om skeive personer født før 1970 som har bidratt til økt åpenhet og toleranse i Norge. Utstillingen ble opprinnelig vist på Fotogalleriet våren 2022, og boka med samme navn utgitt høsten 2022.

Nå har «Skeive ikoner» fått nytt liv gjennom Den kulturelle skolesekken (DKS).

– Vi hadde en prøvestart under Oslo Pride, og setter i gang for fullt med turné på videregående skoler i oktober. Det er stor interesse og vi har booket datoer til langt ut på nyåret, sier Caroline Ugelstad Elnæs, som forfattet boka sammen med Bjørn Hatterud og fotograf Fin Serck Hanssen.

– Jeg føler meg heldig som får reise landet rundt med «Skeive ikoner». På en måte burde det være selvsagt at man snakker mere om skeive i skolen, men det er jo ingen selvfølge. Så vi gleder oss veldig, og jeg tror det blir spennende.

Med seg på turné har Ugelstad Elnæs Harald Lunde Helgesen, som har utformet utstillingen med fototrykk og tekst på tekstil som elevene sammen med formidlerne kan sitte i, og lese.

Fra pop up-utstillingen «Skeive ikoner».

Homofili og tabu

Caroline Ugelstad Elnæs ga ut boka «Skeive ikoner» sammen med Fin Serck-Hanssen og Bjørn Hatterud i 2022.

Installasjonen danner utgangspunktet for formidling og dialog om norsk skeiv historie og elevene får reflektere rundt hva aktivisme for likestilling, seksualitet og kjønn er, hvorfor det er viktig, og hvorfor noen ikke bare velger, men føler at de må uttrykke sin identitet gjennom det visuelle.

– Harald har designet et telt, hvor tekster fra boka er trykket på inn- og utsiden, hvor man kan sitte og lese om de skeive ikonene. Hele pop up-utstillingen har format som en samtalesirkel, hvor elevene etter å ha sett utstillingen samles, og hvor Harald og jeg forteller om de forskjellige ikonene, forteller om paragraf 213, som kriminaliserte homofile menn, og hva den paragrafen betød. Alle ikonene vokste opp i en tid hvor homoseksualitet var forbudt, og homofili var tabu. Det åpner opp for spennende og interessante samtaler med elevene, sier Ugelstad Elnæs til Blikk.

Skoler bestiller selv utstillingen, og i oktober skal den vises på skoler i Agder, hvor både Mandal videregående skole og Kristiansand katedralskole Gimle står på planen.

– Etter oktober tar vi en liten pause, før vi setter i gang igjen på nyåret. Da står Vestlandet, Troms, Finnmark og Oslo på turnéplanen, sier Caroline Ugelstad Elnæs.

Fra pop up-utstillingen «Skeive ikoner».

 

Powered by Labrador CMS