Oslo Pride

Hva gjorde hiv med skeive menn?

HivNorge og Blikk inviterer til samtale på Pride House søndag 23. juni om hvordan hiv har preget livene til skeive menn. – Hiv-epidemien var også et traume for alle de skeive som ikke ble smittet av hiv, sier Halvor Frihagen, juridisk rådgiver i HivNorge.

Publisert

Gjennom 40 år har skeive menn, og andre menn som har sex med menn, levd med spørsmål som:

Hva har vissheten om at hiv finnes gjort med oss?

Hvordan har hiv påvirket vår seksualitet, våre seksualliv, våre kjærlighetsliv, og hvordan vi ser på oss selv og på andre?

– I alle år har vi snakket mye om hvor traumatisk det er å få hiv, og spesielt hvor traumatisk det var å få hiv på 80- og 90-tallet, da det ikke fantes medisiner, sier Halvor Frihagen, juridisk rådgiver i HivNorge.

– Men hiv-epidemien var også et traume for alle de skeive som ikke ble smittet av hiv. De av oss som fikk seksualiteten vår innskrenket og påvirket. Hva gjorde det traumet med oss, spør Frihagen.

Han skal lede panelsamtalen med journalist og forfatter Pål Vegard Hagesæther, forfatter og Aftenposten-kommentator Frank Rossavik og Blikk-journalist Reidar Engesbak på Pride House.

Er vi over traumet?

Andre spørsmål som stilles er: Har hiv og smittefrykt forandret hvordan vi ser på kroppen vår og hvordan vi har formet seksualiteten vår?

– Mange av oss måtte håndtere smittefrykt, og mange av oss mistet venner, kjærester og elskere til aids. Noen av oss fikk hiv og trodde vi skulle dø, men overlevde. Er vi over traumet? spør Frihagen.

– Et annet spørsmål jeg utfordrer panelet på er: Hva gjorde hivkampen for den skeive bevegelsen? Var det hiv som førte til kamp for heteronormativ ekteskapslov, heller enn å utvide normene for samliv? Og drepte hiv den seksuelle revolusjonen, spør Frihagen.

Frihagen hevder hiv-kampen også gjorde at de skeive organisasjonene ble tatt inn i varmen.

Den førte jo til at politikere ville snakke med oss, og at organisasjonene ble oppfattet som seriøse aktører, sier Frihagen, som vil utfordre panelet på disse spørsmålene på Pride House søndag 23. juni.

Pride House: Hva gjorde hiv med oss? Søndag 23. juni kl. 14.30, Legenes hus kurs- og konferansesenter, Øvre Slottsgate 1, Oslo. Info: Hva gjorde hiv med oss?

 

Powered by Labrador CMS