Urix

Justisminister Alma Zadić ba om unnskyldning til de 25 000 mennesker som ble dømt av det østerrikske rettssystemet for «likekjønnede handlinger» i årene 1955-71.

Østerrikes justisminister ber om unnskyldning

Publisert Sist oppdatert

OMKRING 25 000 MENNESKER ble i årene 1955-1971 dømt av det østerrikske rettssystemet for «likekjønnede handlinger». I juni ba justisminister Alma Zadić om unnskyldning for dette under en høytidelig seremoni i Wiens distriktsdomstol, med rettens øverste dommer Friedrich Forsthuber, og flere historikere til stede.

«Jeg vil i dag, som landets justisminister, be om unnskyldning for all urett begått mot mennesker i landet vårt som ble forfulgt ene og alene for deres egen eller deres familiemedlemmers seksuelle legning, og jeg vil gjøre det her i dette rommet som jo skal symbolisere lov og rettferdighet mer enn noen annet. Jeg vil på det aller dypeste beklage lidelsene og uretten disse menneskene ble påført», sa Zadić.

Østerrike håndhevet i disse 16 årene loven med navnet «Utukt mellom likekjønnede» og omkring 25 000 mennesker ble rettsforfulgt og dømt for å ha hatt relasjoner med andre av samme kjønn. Ytterligere 25 000 østerrikere hadde i årene 1971-2002 blitt straffet av et oppdatert, men fortsatt diskriminerende lovverk mot skeive. Eksempelvis var seksuell lavalder for homofile 18 år fram til 2002, mens den hele tida hadde vært 14 år for andre borgere.

«Disse borgernes verdighet og menneskelighet ble krenket av de selvsamme institusjonene som var ment å beskytte dem. Som justisminister vil jeg formelt si unnskyld til de som fortsatt lider under uretten de ble påført – men også for den lange stillheten som fulgte», sa Zadić.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS