TilbakeBlikk

«Homs i vei, det er helt okei»

Hver søndag tar vi et dykk i Blikk-arkivet. I dag: «Homs i vei, det er helt okei».

Faksimilie fra Blikk nr. 5, 2008.
Publisert

Fra arkivet

Denne artikkelen sto på trykk i Blikk nr. 5, 2008.

Lørdag 12. april ble motstandere av felles ekteskapslov som demonstrerte i Oslo, møtt med Village Peoples «YMCA» og blitzernes slagord «Homs i vei, det er helt okei».

 Aksjonen «Sammen for ekteskapet» gikk i demonstrasjonstog gjennom Oslos gater som en del av aksjonsuka deres mot felles ekteskapslov.

 De bar på norske flagg og paroler som «Ekteskap = mann + kvinne», «Gutter trenger en pappa», «Barn har rett til både mor og far» og «Kjønnsnøytrale ekteskap kolliderer med alle store religioner».

 Ifølge Vårt Land deltok mellom 2.500 og 3.000 i demonstrasjonen. Blant annet ti busslaster med sørlendinger.

 Ironisk nok stilte de med ballonger i alle regnbuens farger...

 Blitz varslet forut for demonstrasjonen at de ikke aktet å sitte stille hjemme denne dgen.

 Rett før toget med motstanderne av felles ekteskapslov skulle forlate Universitetsplassen, kunne tilhørerne høre den kjente homosangen «YMCA» fra de fargerike blitzerne – mange med boaer, rosa tyllskjørt og rosa ballonger, og kastet konfetti på kristendemonstrantene, mens de sang og danset.

 Sang nasjonalsangen

 Utenfor Stortinget overleverte lederen av aksjonen «Sammen for ekteskapet», presten Øivind Benestad, en underskriftsliste til lederen av familiekomiteen på Stortinget, KrF-politiker May Helen Molvær Grimstad.

 Deretter sang demonstrantene den norske nasjonalsangen.

 Før toget kunne gå videre måtte Linda Olsen og Line Knudsen fjernes av politiet. De to sto hånd i hånd foran toget ved Egertorget og nektet å flytte seg.

 – Dette gjør vi fordi vi mener det er en skandale at kristenfundamentalistene vil legge føringer for livet vårt, sier Line Knudsen til Blikk.

Demonstrasjonstoget endte opp på Youngstorget der det var satt opp en scene og høyttalere så alle kristendemonstrantene skulle få med seg hvert ord om viktigheten av å verne om ekteskapet, hvor skrekkelig det er for barn å vokse opp med foreldre av samme kjønn, og at det ikke er nok grunnlag for stortingspolitikerne til å stemme om saken.

 May Helen Molvær Grimstad gikk på talerstolen og hevdet at dette ikke er en debatt for eller mot homofile, men derimot en kamp for ekteskapet.

– Skyver barna foran

 Musiker, skuespiller og komponist Anders Rogg hadde stilt opp på Youngstorget sammen med kjæresten Yngvar for å kikke på demonstrantene.

 – Stakkars folk. Dette er veldig trist å se på, men jeg hever meg over det. Jeg elsker alle mennesker jeg, så jeg har bare lyst til å kysse dem alle, sa Anders Rogg, men nøyde seg med å gi Yngvar et skikkelig smask på munnen.

 Mange lesbiske, homofile og andre skeivinger sto langs ruta til opptoget, og mange tok også turen til Youngstorget.

 

 

Audun Barstein Heidrunsson, nestleder i Skeiv ungdoms årlige sommerfestival, Jafnaðr, hadde dratt til Oslo sentrum for nysgjerrighetens skyld.

 

– Jeg føler meg ikke truet av meningene deres, men jeg blir oppgitt. Jeg synes det er fælt å se at de skyver barna foran seg. Dessuten blir det helt feil for meg at de bruker norske flagg og synger nasjonalsangen, sa Barstein Heidrunsson.

Powered by Labrador CMS