Utstilling

Queer Ways i Bodø

– Kunst rører folk, former samfunn og avgjør kriger, sier kunstnerisk leder i Pride Art, Frederick Nathanael om utstillingen som åpner i Bodø til helgen.

Eva Hansen Sjøvold er 24 år og har deltatt i flere år på Pride Art sine utstillinger, og vunnet publikumsprisen på utstillingen Wunderkammer.
Publisert Sist oppdatert

Skeiv kunst skal være med å sette premissene når Norge settes på kartet nå som Bodø er europeisk kulturhovedstad.

Utstillingen «Queer Ways – pilgrimage to change» er en av historiens første og desidert største skeive kunstutstilling nord for Trondheim.

– Kunst rører folk, former samfunn og avgjør kriger. Nå inviterer vi skeive kunstnere til et banebrytende prosjekt i Bodø som skal vise at skeive perspektiver er avgjørende for å motstå kreftene som vil skru klokka tilbake, sier kunstnerisk leder i Pride Art, Frederick Nathanael. 

– Det er ikke lett for skeive i nord

Nils Riedl er kunstner og prosjektleder for Pride Arts utstilling Queer Ways i Bodø.

Prosjektleder for utstillingen «Queer Ways» er Nils J. Riedl, som har vært en tydelig stemme i skeiv aktivisme siden tidlig 90-tallet og er en aktiv kunstner i Nord-Norge.

Han var også sterkt involvert da Pride Art ble valgt til Årets Olsok-kunstner og inntok Midt-Norge i 2022 med utstillingen «Queer Spirit» på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Der reiste Pride Art den seks meter høye installasjonen Rosa Trekant, og sammen med kunstnerne kanoniserte Nils aktivisten Kim Friele og gjorde henne til Norges første helgen siden 1100-tallet, iallfall for det skeive miljøet. 

– Jeg vet at det ikke er lett for skeive i alle aldre i nord, og jeg mener at skal Bodø være europeisk kulturhovedstad må vi ha med mange flere nyanser i det skeive spekteret enn de som vanligvis vinner frem gjennom nåløyet som fører frem til offentlige kulturarenaer. Vi bruker kunst for å skape kontakt, helt fra barneskolen og til sykehjemmene. Og det virker. Gamle holdninger blir utfordret og ofte blir de erstattet av dialog og toleranse, sier Nils J. Riedl. 

– Brenn flagget!

Over hele landet har Pride Art de siste årene invitert skoleklasser inn i utstillingene sine. Over 1000 skoleelever har fått se skeiv kunst.

– Vi får alt fra ungdommer som går forbi utstillingslokalene og roper «Brenn flagget» og kaller kuratoren «nasty» og sier de blir kvalme, til foreldre som tar elevene sine ut av skolen for at de skal slippe unna, til de som bryter sammen fordi de ikke vet hvordan de skal takle sin egen identitet eller sier at «dette er første gang jeg har følt meg helt hjemme», sier Frederick Nathanael, som er en av formidlerne som tar med ungdommer rundt i utstillingene Pride Art arrangerer. 

Omvisninger for skoleklasser er en viktig del av formidlingen i Pride Arts utstillinger. Her kunstnerisk leder Frederick Nathanael under utstillingen «Queer Spirit» på Stiklestad.

Ble trakassert

Arnhild Haagensen er en av kunstnerne som skal delta på utstillingen. Etter hennes forestilling på Pride Arts utstilling Queer Spirit som samisk sjaman forlangte den kristenfundamentalistiske gruppen Frimodig kirke at Kulturkirken Jakob skulle avskiltes, med den spesielle grunnen at de hadde latt henne slippe til.

Etter dette har hun holdt kurs i samisk kunsthåndverk på det nye Munchmuseet i Oslo. Hennes installasjoner bruker mange virkemidler, fra reinsdyrhorn til lyd og LED-lys. I Bodø vil hun sprenge grenser.

– Ropet fra den stille sti førte meg langsomt inn på veien til hjertets hjem, sier Arnhild Haagensen.

Arnhild Haagensen er en av kunstnerne som deltar på «Queer Ways – pilgrimage to change» i Bodø.

Lanserer Pride Art International i Bodø

Pride Art etablerte i mai det skeive kunst- og kultursenteret SKOKS, som nå er en selvgående stiftelse uavhengig av Pride Art basert i Sofienberg kirke i Oslo. De har jevnlige arrangementer med ungdommelig profil for lokale kulturinteresserte. Pride Art jobber videre med fokus på å skape visningssteder for kunstnere og utvikle formidlingsprogrammer og kompetanseheving med kunsten som verktøy. De samarbeider med enkeltkunstnere og organisasjoner over hele verden, og Pride Art har allerede startet i Berlin og København. 

I Bodø er det et bredt spekter av kunstnere som stiller ut. Så langt er den yngste påmeldte kunstneren 12 år og den eldste 70, og utstillingen har kunstnere med norsk, samisk, kvensk, indonesisk, ukrainsk, islandsk, fransk, belgisk, nord- og søramerikansk, svensk og dansk bakgrunn.

– I Bodø lanserer vi derfor Pride Art International, hvor folk som har lyst til å lage nasjonale og lokale skeive kunstnerfelleskap kan få informasjon, støtte og bli med i et nettverk med både nyetablerte kunstnere og folk som har jobbet med kunstaktivisme i flere tiår, sier Frederick Nathanael.

Program «Queer Ways – pilgrimage to change»

Fredag 19. april
Kl. 18-19: Åpning i krypten i Bodø Domkirken
Kl. 19-20: Åpning og fest i Beddingen Kulturhus med Trygve Misvær, Esben Esther Pirelli Benestad, Arnhild Haagensen og DJ Lady Die

Lørdag 20. april
Åpent kl. 12-18 i krypten og på Beddingen omvisning kl. 14-15

Søndag 21. april
Åpent kl. 12-18 i krypten og på Beddingen
omvisning kl. 14-15
Regnbuemesse i Bodø Domkirke kl. 20-21 med skeive prester og Esben Esther Pirelli Benestad med utdrag fra forestillingen «Himmelens Dronning»

Mandag 22. april
Åpent kl. 12-18 i krypten og på Beddingen omvisning kl. 14-15

Tirsdag 23. april
Åpent kl. 12-18 i krypten og på Beddingen omvisning kl. 14-15

Onsdag 24. april
Åpent kl. 12-18 i krypten og på Beddingen
«Enkemesse - vi er her for å tenne lys» kl. 20-21 i Beddingen med Svein Fuglestad

Torsdag 25. april
Åpent kl. 12-18 i krypten og på Beddingen
«Trommereise ved fullmåne» kl. 17 i Beddingen med Arnhild Haagensen, samisk sjaman

Fredag 26. april
Åpent kl. 12-18 i krypten og på Beddingen

Lørdag 27. april
Åpent kl. 12-18 i krypten og på Beddingen
Jazzforestillingen «Amerikabåten» kl. 18-19 i Beddingen med Trond Haugmark og pianist Renato Panebianco

Info: «Queer Ways – pilgrimage to change»

Powered by Labrador CMS