Litteratur

Bruno Jovanović tildeles Sørlandets litteraturpris 2022

– Jeg har alltid sett for meg at litterære priser er reservert til mer etablerte og anerkjente forfattere, og ikke for debutanter som meg.

Bruno Jovanović.
Publisert Sist oppdatert

Debuten «Etter hvert vil øynene venne seg til mørket» fikk svært mye oppmerksomhet og gode kritikker da den utkom i 2020.

Bruno Jovanović ble nominert til den prestisjetunge Tarjei Vesaas’ debutantpris for romanen og ble tildelt Saabye-stipendet 2021, som Lars Saabye Christensen hvert år deler ut til en debutant.

«Bruno Jovanović har levert en besettende roman det er ubehagelig å være i, men som er desto vanskeligere å forlate», sa Saabye Christensen i sin tale til stipendvinner Jovanović. Setningen oppsummerer denne råsterke romanens kraft om utenforskap. Nå har han altså fått nok en pris for sin sterke debut. Jovanović er født 1990 i Tuzla, Bosnia-Hercegovina, vokste opp i Arendal og er bosatt i Oslo.

– Enormt glad

Prisen ble delt ut på biblioteket i Kristiansand i dag og Jovanović var nominert i kategorien skjønnlitteratur sammen med Hilde Susan Jægtnes og Karl Ove Knausgård.

– Det er en stor anerkjennelse å bli tildelt Sørlandets Litteraturpris for 2022. Dette er en pris som jeg har fulgt med på i mange år, og som jeg tidligere har stemt ved på bøker og forfattere som jeg har heiet på og beundret, sier Jovanović.

– Jeg har alltid sett for meg at litterære priser er reservert til mer etablerte og anerkjente forfattere, og ikke for debutanter som meg. Bare det å ha blitt vurdert på lik linje sammen med andre forfattere som jeg respekterer, føles nesten uvirkelig. Juryen gjør en fantastisk jobb hvert år med å fremme Sørlandets forfattere, og det er jeg takknemlig for. Jeg er enormt glad for at boken min har blitt lest, og at leserne har vært så mottakelige til historien om Damjan og moren hans. Det at juryen og publikum stemte frem boken min til Sørlandets Litteraturpris er absolutt fabelaktig. Tusen takk til alle som stemte, sier Bruno Jovanović.

Powered by Labrador CMS