Bøker

Ursula Le Guins gjennombruddsroman «The Left Hand of Darkness, ble utgitt i 1969. Bøkene hennes er oversatt til mer enn 40 språk og har solgt millioner av eksemplarer over hele verden.

Kjønnsflyterne på planeten Vinter

Publisert

Ursula Kroeber Le Guin (1929-2018) var en amerikansk forfatter som er mest kjent for sine bokserier om science fiction-universet Ekumen og fantasiverdenen Jordsjø. I «Mørkets venstre hånd», er alle ikke-binære - bortsett fra hovedpersonen. Denne banebrytende feministiske science fiction-romanen som ble utgitt for 54 år siden, er igjen hyperaktuell.

Le Guins hovedverk er en blanding av sci-fi, reisereportasje, kjærlighetshistorie og sivilisasjonskritikk. Den er fortsatt en milepæl i sjangeren, og har vunnet utallige priser og hylles som en klassiker.

Nå er romanen om kultursammenstøt og flytende/ikke-binære identiteter også gjenoppdaget som samfunnaktuell i 2023, blant annet av danske Gyldendal. Forlaget har fått den nyoversatt og gir den ut i Skala-serien «for gjenoppdagete mesterverk fra det 20. århundre».

Handlingen foregår på planeten Vinter (noen ganger kalt Gethen), der temperaturen sjelden stiger over frysepunktet. Her forandrer innbyggerne kjønn i sykliske rytmer. Alle er ikke-binære, men én gang i måneden blir de helt tilfeldig og plutselig tildelt et kjønn i korte perioder med reproduktiv inderlighet. Sex og seksualitet holdes fullstendig adskilt fra resten av samfunnet.

Hit kommer jordboeren Genly Ai i stjerneskipet sitt som ambassadør for Ekumen, en føderasjon av et stort antall planeter, en slags galaktisk FN-sammenslutning. Ais oppdrag er å overtale Vinters beboere og kong Argaven til å inngå et interplanetarisk samarbeid for å unngå en truende krig.

Men Ai blir møtt med mistro og fiendskap. Som mann blant kjønnsflytere, blir han en pervers, et uhyre som vekker avsky, nysgjerrighet – og munterhet. Og den gale og mistenksomme kong Argaven, vraker tilbudet hans om medlemskap i Ekumen. Ai må snart søke tilflukt i nabostaten Orgoreyn. Et opphold som fører til en reise gjennom ørkener av is, der Ai setter livet på spill for planetens framtid.

Hans mål var å innlemme Vinter i en voksende intergalaktisk sivilisasjon. Men i stedet havnet han i sentrum av et komplisert politisk maktspill. For å kunne fullende sin misjon, må han først lære å bygge bro mellom sitt eget verdenssyn og den totalt fremmede kulturen på Vinter.

Rapporten hans fra besøket sitt på Vinter og Orgoreyn er den røde tråden i romanen: «Jeg vil skrive denne rapporten som om jeg fortalte en historie, for som barn lærte jeg på min hjemplanet at sannheten er et spørsmål om fantasi. Selv de hardeste fakta står og faller med den måten de blir fortalt på.»

Le Guin har omtalt romanen som et «tankeeksperiment» designet for å utforske naturen til menneskelige samfunn. «Jeg eliminerte kjønn for å finne ut hva som var igjen,» sa hun til The Guardian.

I Norge kom «Mørkets venstre hånd» ut i norsk oversettelse i Lanterne-serien i 1980, og kan kanskje fortsatt kjøpes på loppemarkeder/digitale bruktboksider, eller leses gratis via strømmetjenesten til Nasjonalbiblioteket.

Powered by Labrador CMS