Bøker

Boka starter med skuddene i Sarajevo. I samme øyeblikk, i samme by møtes Pinto og Osman.

Kysset i Sarajevo

Publisert

DEN BOSNISK-amerikanske forfatteren Aleksandar Hemon er født i Sarajevo og bor i New Jersey der han underviser i kreativ skriving ved Princeton University. Hans mangfoldige produksjon inkluderer blant annet manuset ti «The Matrix Resurrections», Lana Wachowskis film fra 2021. som han skrev sammen med henne og David Mitchell.

Hemons nye roman, «The World and All That It Holds» (2023) handler om to soldater, en jødisk og en muslim, som forelsker seg i under første verdenskrigen. Året er 1914. I Sarajevo bor Osman, soldat i den samme armeen der den jødiske farmasøyten Pinto, bosatt i samme by, er ansatt som lege. Og boka starter idet første verdenskrig starter, med skuddene i den selvsamme byen, Sarajevo, 28. Juni, der den østerriksk-ungarske tronarvingen, erkehertug Franz Ferdinand og hans kone Sophie blir myrdet. I ettertid er drapene ansett som den utløsende årsaken til første verdenskrig.

På den skjebnesvangre dagen er Rafael Pinto opptatt med å knuse urter og male tabletter bak disken på apoteket han arvet fra sin ærefulle far. Det er ikke helt det livet han hadde forventet i løpet av sine poesifylte studentdager i det libertinske Wien, men det er ingenting en dæsj laudanum, en sommertur og fantasier om forbipasserende ikke kan sette i perspektiv.

Så kommer plutselig Osman inn gjennom den stengte døra til apoteket hans og spør etter noe for å lindre hodepinen. Snart planter Pinto et kyss på leppene til stridsvognoffiseren som gjør et halvhjertet forsøk på å protestere, hvorpå han forlater apoteket. Pinto følger etter Osman ut på gata – og rett inn i det historiske øyeblikket. Drapene på hertugparet skal på mange måter vise seg både å ha brakt de to mennene sammen og også ha splittet dem. Pinto satte det hele i gang, men når de igjen forenes via krigen, er det Osman som tar initiativ.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS