Russland

Skeiv OL-vinner arrestert i Russland

Den amerikanske basketballstjerna Brittney Griner sitter arrestert i Russland beskyldt for smugling av cannabisolje.

Brittney Griner.
Publisert

Brittney Griner (31), som har vunnet to olympiske gullmedaljer for USA i basketball, sitter i arresten i Russland etter å ha blitt anholdt på flyplassen Sheremetyevo, Moskvas største internasjonale flyplass, i februar.

Enkelte frykter at Griner brukes som et forhandlingsmiddel av russiske myndigheter. Grunnen til arrestasjonen er at tollmyndighetene pågrep Griner med elektroniske sigaretter som inneholder cannabisolje, ifølge New York Times.

Nylig kom tollmyndighetene i Russland med en uttalelse, hvor de bekrefter at en profesjonell basketspiller, som har vunnet to gullmedaljer for USA er arrestert, uten å navngi Griner.

Det russiske nyhetsbyrået Tass har imidlertid identifisert henne og russiske myndigheter har publisert en video som viser 31-åringen.

Holdes som gissel?

Griner spiller på det russiske laget UMMC Ekaterinburg og siste kampen de spilte var 29. januar. Griner har vært inaktiv på sosiale medier siden 5. februar, ifølge den engelske avisa The Guardian.

Mange frykter nå at Griner holdes som «gissel» i Russland.

«Hvis USA vil ha henne ut av fengsel, kommer Russland til å ha noen betingelser. Det kan være fangebytte. Russerne kan også bruke det som en implisitt trussel eller utpressing for å få USA til å gjøre noe, eller ikke gjøre noe. Uansett finner de det nyttig», sier Evelyn Farkas, en tidligere Pentagon-topp, til Yahoo Sports.

Savnet av familien

7. mars postet kona til Griner, Cherelle Griner, et bilde på Instagram og skrev: «Det finnes ikke ord som kan beskrive hvor vondt det er. Jeg har det vondt. Vi har det vondt. Vi venter på dagen vi igjen kan være sammen som en familie».

En talsperson for Det amerikanske utenriksdepartementet sier at USA var klar over rapporter om at Griner var arrestert, og at USA yter konsulære tjenester til amerikanere som er arrestert i utlandet.

Griners agent, Lindsay Kagawa Colas, forteller at hun er i kontakt med den arresterte basketballspilleren.

«Vi er klar over situasjonen og vi er kontakt med henne, familien hennes, NBA og WNBA, lagene hennes og advokater i Russland.»

Griner risikerer fengsel opp mot ti år etter russiske lover.

Powered by Labrador CMS