Urix

Griner om fangenskapet i Russland: – Ville ta mitt eget liv

Selvmordstanker preget Brittney Griners første uker som fengslet i Russland. Det forteller basketballspilleren i et TV-intervju.

I et TV-intervju åpner Brittney Griner opp om hvor tøft det var å sitte i russisk fengsel.
Publisert Sist oppdatert

Den skeive amerikanske basketballspilleren Brittney Griner ble dømt til ni års fengsel i august 2022, og ble i retten funnet skyldig i besittelse av narkotika og smugling. Retten mente det var en bevisst handling. Griner fikk også en bot på én million rubler, som tilsvarer i underkant av 160 000 norske kroner.

I desember 2022 kom nyheten om at Biden-administrasjonen hadde oppnådd en avtale med Russland for å sikre løslatelsen av WNBA-stjernen i bytte mot den dømte våpenhandleren Viktor Bout. Fangeutvekslingen skal ha funnet sted i Abu Dhabi.

Bestemte seg for å holde seg i live

Griner gir for første gang et dypere innblikk i hvordan det var å sitte i varetekt gjennom mange måneder i 2022. Først på tampen av året ble 33-åringen løslatt i en fangeutveksling.

– Jeg ville ta mitt eget liv mer enn én gang de første ukene. Jeg følte veldig for å komme meg bort derifra, sier Griner i et timelangt intervju på ABC.

Av blant annet frykt for at russiske myndigheter ikke kom til å utlevere liket hennes til familien, bestemte Griner seg for å holde seg i live.

Ble dømt

Marerittet i Russland startet da hun ble pågrepet på flyplassen i Moskva med cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen.

Hun ble arrestert samme måned som da den russiske invasjonen av Ukraina startet. Krigen førte til økt spenning mellom Russland og USA, og det gjorde ikke Griners situasjon lettere.

Skrev til Putin

Griner forteller at hun måtte skrive til Russlands president Vladimir Putin for å bli satt fri.

– De tvang meg til å skrive brevet. Det var på russisk, og jeg måtte be om tilgivelse og takke deres såkalte store leder. Jeg ville det ikke, men samtidig ville jeg hjem.

I mai i fjor gjorde Griner comeback som basketballspiller. Hun spiller til daglig for Phoenix Mercury.

 

Powered by Labrador CMS