Pride

Skeive artister på Bygdepride

Lørdag starter Bygdepride i Ørsta og Volda. På plakaten står blant annet artistene Eirik Sognnes, Lizz, Sven Henriksen, Jarl Wåge og Spellemann-prisvinnerne brenn.

Mange artister kommer til årets Bygdepride. Blant annet Lizz og Eirik Sognnes.
Publisert

Bygdepride går av stabelen fra 6. til 13. mai i Volda og Ørsta som sammen har 22 000 innbyggere.

– I fjor gikk nærmere 2 000 i paraden, og vi håper på like mange i år, sier leder i Bygdepride, Rune Sæbønes, som inviterer til en uke med Pride.

Det har vært et spesielt år for skeive i Norge. Terroren som rammet Oslo 25. juni har sett sine spor, og mange skeive kjenner ifølge Sæbønes, på utrygghet.

– Derfor er trygghet viktig under årets Bygdepride. Vi ønsker at folk skal kjenne seg trygge i lokalsamfunnet, og det markeres best ved god oppslutning om arrangementene våre. Bygdepride er takknemlig for oppslutningen vi har hatt de siste årene, og at bedrifter og aktører støtter oss økonomisk og stiller lokaler til rådighet, sier Sæbønes.

Lizz spiller på Bygdepride.

På plakaten til årets Bygdepride står artister som Eirik Sognnes, Sven Henriksen, Jarl Wåge og brenn, rockeduoen som ble Spellemann-prisvinnere i 2019.

– De er alle skeive kunstnere som hver for seg vil søre for en helt spesiell Bygdepride, sier Sæbønes, og forteller at det også vil stå kvinner på scenen denne uka.

Lizz, eller Lisabeth Brekke Sylthe som hun egentlig heter, er selv sunnmøring fra ytterst ute i havgapet på Kvamsøya noen få sjømil nord for Stadt. Den lesbiske artisten kombinerer pop, rock, R&B og flere andre stilarter. Forrige album, «Untie me» kom i 2018. Titlene på hennes to siste singler, «F Putin» og «Right Next To You», sier litt om spennet i tekstene.

Eirik Sognnes tar med seg alle låtene fra sitt siste album «Nattas Barn».

– Jeg har valgt å kalle musikken min skeiv frigjøringsrock, og ønsker å frigjøre både skeive og streite lyttere, sier Sognnes til Blikk.

Han har valgt eksplisitt å synge til og om skeive liv. Hvordan er det å bli forelsket i en god venn som tenåring? Hvordan er det å oppleve å endelig være nær og intim med noen av samme kjønn? Sognnes synger om den første kjærligheten, om å finne seg selv inne i skapet – og om å finne seg selv ute av skapet.

Men politikk og følelser henger sammen for skeive, så Sognnes synger også politiske tekster.

– Hvordan var skeiv kjærlighet og seksualitet tidligere når dette var forbudt ved lov? Hvordan akseptere seg selv når religiøse og politiske miljøer ikke gjør det, og sier du er feil og syndig på grunn av hvem du blir forelsket i, utdyper Sognnes.

Albumtittelen «Nattas Barn» er inspirert av Kim Friele.

– I et intervju med NRK omtale Kim Friele homofile som tidligere, etter mitt skjønn også i dag, etter mørkets frembrudd, på grunn av skam, tabu og hets, trakk ut i gater, parker og til offentlige toalett, for å finne andre skeive en kunne oppleve nærhet, sex og kjærlighet med. Alle låtene på albumet «Nattas Barn» tar for seg ulike tema og problemstillinger knyttet til det å leve et liv som skeiv i dag, og retter en kritisk pekefinger mot religionens rolle i denne frigjøringskampen.

Info og fullt program: bygdepride.no

Se musikkvideoen «Ung igjen»Powered by Labrador CMS