Pride

– Det er på grunn av motstanden at Bjørnafjorden Pride eksiterer

18. juni arrangeres Bjørnafjorden Pride for andre gang. Men tross dritt i sosiale medier opplever nestleder Lina Kristine T. Vatshelle i bygdepriden, at de er ønsket i bygda og i kommunen.

Fra Bjørnafjorden Pride i fjor.
Publisert

Bjørnafjorden, en kommune i Midthordland i Vestland fylke, sparker i gang Pride tirsdag 18. juni, og holder det gående til lørdag 22. juni, den store paradedagen.

Bjørnafjorden Pride ble stiftet i 2020, kun et par dager før landet ble stengt ned av korona-tiltak, sier Lina Kristine T. Vatshelle, nestleder i Bjørnafjorden Pride, til Blikk.

– Så den første Bjørnafjorden Pride ble arrangert i fjor. Det gikk veldig bra, til tross for at vi er en liten bygd. Likevel gikk det nærmere 600 i paraden.

Med bygd-status og beliggenhet på Vestlandet kommer heller ikke Bjørnafjorden Pride unna motstand.

– Vi har møtt konservativ motstand, og det har vært en del debatter, både flaggdebatter og debatter om hvorvidt det finnes flere enn to kjønn. Men det har gått relativt fint for seg, sier Vatshelle.

– Det er på grunn av motstanden at Bjørnafjorden Pride eksiterer.

Det er en travel nestleder som tar seg tid til en prat med Blikk. Allerede tirsdag 18. juni starter priden med regnbueverksted på Skaparstova, og kl. 18 er det tid for høytidelig flaggheising på Rådhusplassen.

– For oss er det ekstremt travelt. Jeg opplever at vi er ønsket i bygda og i kommunen, til tross for en del dritt i sosiale medier. Men det er definitivt mest av de gode responsene, sier Vatshelle.

Uka som går mot paradedagen lørdag 22. juni inneholder både Regnbuegudstjeneste i Os kyrke onsdag 19. juni kl. 19. Torsdag 20. juni tar Skeiv Verden Vest turen fra Bergen for å arrangere regbuekafé på Bjørnafjorden Folkebibliotke, og fredag 21. juni arrangeres SafePlace på Frivilligsentralen, hvor det blir ungdomsklubb for alle i ungdomskole- og VGS-alder.

– For oss er det fint å samarbeide med de ulike organisasjonene, som Skeiv Verden Vest. Det gir oss som bor på små plasser viktig input. Men samtidig er vi så heldig at vi har en nærhet til Bergen, hvor tilbudet for skeive er større, sier Vatshelle, som selv deltok på Regnbuedagene tidligere denne måneden.

– Jeg har reist en del rundt på pride-arrangementer, blant annet til Regnbuedagene, og fått med meg litt. Det er veldig fint å se hva som arrangeres i bygdene rundt omkring. Det er åpenbart et behov for pride uansett hvor man bor i landet, sier Vatshelle.

Info og fullt program: Bjørnafjorden Pride

Powered by Labrador CMS