Pride

Nils Bech i Pride Park

– Vi reiser oss opp fra benker på Nationaltheatret, tar steget ut av pissoaret ved Stensparken og setter oss på bussen fra Snarøya Sportsklubb. Vi kommer fra småbruk, blokkleiligheter og klubber og fortsetter å vise verden at vi finnes. Vi sprekker ikke i solen, vi stråler.

OMVR, Ceval og Nils Bech.
Publisert

Nils Bech har blitt en av landets mest elskede artister. Torsdag 23. juni står han på scenen i Pride Park i Spikersuppa.

Selv om det er 50 år siden homofili var kriminelt her til lands, er det likefullt fortsatt en sjeldenhet å høre en kjærlighetssang skrevet av en mann til en annen mann.

I den norske sangboka finnes det et stort hull, hvor kjærligheten mellom to av samme kjønn er ikke-eksisterende. Dette tomrommet er Nils Bech nå i ferd med å fylle med sitt nye prosjekt.

Pride er fremdeles viktig. Vi har alle med oss en fortid og vi møtes av en samtid farget av den.

Nils Bech

I mange tiår har mannlige homofile artister utført duetter med kvinner og gestaltet en rolle for å tilpasse seg kommersielle og sosiale krav. Dette er normer og idealer Nils Bech aktivt bryter ned med det nye albumprosjektet.

– I alle år har homofile artister gjort kjærlighetsduetter med sangere av det motsatte kjønn, for å tilpasse seg det heteronormative samfunnet og det kommersielle markedets krav. Dette er en rolle vi selvsagt skal kunne fortsette å innta. Men jeg har stusset over hvorfor det aldri skjer den andre veien, tross stadig større aksept for skeiv kjærlighet også i hovedstrømmen av kultur og popmusikk? spør Nils Bech.

Et ikon av vår tid

Første låt ut fra prosjektet var den følelsesladede «Jeg Elsker Han», etterfulgt av «Ny Fyr» med Kristian Kristensen, som var første duett ut. Neste låt ut var «Gi Meg Tid» med EMIR fra Sushi x Kobe, og nå nylig kom «Ceval» hvor Bech har med seg OMVR.

– Denne låten er en låt de fleste kan kjenne seg igjen i. Usikkerhet er noe universelt, men det er noe sårbart i det som gjør det så utrolig fint. Denne låten symboliserer det for meg. Klubbsoundet som møter de lyse tonene ga meg frysninger fra første start! Utrolig gøy å få jobbe med Nils, sier OMVR.

Låtas inspirasjon og frontkvinne er modell og transaktivist Ceval Omar.

Ceval.

– Et ikon av vår tid. Sitatet hennes: «Jeg vil heller leve ett år i lyset enn 10.000 år i skyggen», er for meg essensen av hva Pride handler om. Vi reiser oss opp fra benker på Nationaltheatret, tar steget ut av pissoaret ved Stensparken og setter oss på bussen fra Snarøya Sportsklubb. Vi kommer fra småbruk, blokkleiligheter og klubber og fortsetter å vise verden at vi finnes. Vi sprekker ikke i solen, vi stråler, sier Nils Bech.

I fjor gjorde Ceval kampanjer for YSL Beauty, H&M, Mugler og Off-White. Hun var også den første trans/black/curvy-modellen som havnet i det prestisjetunge motemagasinet Vogue.

– «Ceval» er som nåtidens Pride-tog; full av trøkk og danseglede, men også med et iboende mørke. Låta handler om hvordan en kjærlighet ikke får blomstre i skyggen av en annen – og av ulike grunner er det fremdeles mange som ikke har muligheten til å leve i lyset. Pride er fremdeles viktig. Vi har alle med oss en fortid og vi møtes av en samtid farget av den, enten det være seg «Ceval» som i låta, eller i kampen for å kunne leve åpent og fritt, sier Nils Bech.

Nils Bech, torsdag 23. juni, kl. 22, Pride Park, Hovedscenen, Spikersuppa.

Powered by Labrador CMS